
Lästid: 4 minuter
Senast redigerad:
Teknikskiftet som förändrar kompetenskraven
Så påverkar framtidens teknik din kompetensförsörjning redan idag
Strukturella batterikompositer, smarta biosensorer och grön kvävefixering – teknikutvecklingen exploderar. Men vad betyder det för företagsledare, ingenjörer och teknikchefer? TNG Tech har läst World Economic Forums senaste trendrapport om det nya teknikskiftet och analyserat hur de nya innovationerna förändrar kraven på kompetens.
Vad krävs för att ligga steget före i teknikskiftet? World Economic Forum har i sin rapport ”Top 10 Emerging Technologies of 2025” listat den teknik som förväntas forma oss 2025 och framåt. En utveckling som redan nu påverkar framtidens arbetsmarknad och kompetensbehov. Och kommer påverka hur vi ser på teknisk kompetens med olika perspektiv framåt.
Rapporten lyfter fyra övergripande tekniktrender som alla kommer kräva nya sätt atttänka kring kompetensförsörjning:
- Tilltro och säkerhet i en uppkopplad värld
- Nästa generations bioteknik för hälsa och medicin
- Hållbar industriutveckling
- Energi- och materialintegration
Tillsammans förändrar de allt – från kompetenskrav till hur vi rekryterar framtidens ingenjörer.
Teknikskiftet: Konvergering
En viktig spaning i rapporten är att teknologier inte längre utvecklas isolerat utan konvergerar. Det handlar till exempel om hur AI samverkar med biologiska system eller hur nya material möjliggör nästa nivå av grön energi.
- Det blir tydligt att de skills som blir allt viktigare framåt är förmåga att lösa komplexa problem, samarbete och teknisk kreativitet, säger Pär Johansson, produktägare för TNG Tech som fortsätter:
- Att kunna arbeta över olika professioner kommer också bli allt viktigare. Och det kräver att man ser bortom de klassiska rollerna och ser på kompetens med nya perspektiv. Kanske är det dags att anställa beteendevetare eller specialister inom neurovetenskap eller psykologi för att kunna hitta nya lösningar på teknikskiftet vi ser framåt.
Så vad är några av de tekniska innovationerna och vilka kompetenser tror vi på TNG Tech att det krävs framåt? Läs vidare här nedan!
Samverkande sensorer (Collaborative Sensing)
Den här tekniken möjliggör realtidskommunikation mellan fordon, infrastruktur och räddningstjänster, vilket förbättrar säkerheten och minskar trafikstockningar. Här handlar det om mycket korsfunktionellt samarbete och nya hybridroller.
Kompetenskrav framåt
- Expertis inom Internet of Things (IoT) och trådlösa nätverk.
- Förmåga att utveckla och integrera sensornätverk.
- Kunskap i dataanalys och realtidsdatabearbetning.
- Färdigheter i cybersäkerhet för att skydda dataintegritet.
Generativ AI vattenmärkning (Generative AI Watermarking)
Deep Fakes exploderar liksom fake news. Det påverkar hela vår omvärld och företag. Allt fler börjar därför diskutera generativ vattemärkning och trots att tekniken funnits ett tag exploderar den nu. Det handlar helt enkelt om en metod för att märka AI-genererat innehåll för att identifiera och verifiera dess ursprung, vilket bekämpar desinformation.
Kompetenskrav framåt
- Djup förståelse för maskininlärning och AI-modeller.
- Kunskap om digitala signaturer och vattenmärkningsalgoritmer.
- Förmåga att implementera säkerhetsprotokoll och standarder.
Grön kvävefixering (Green Nitrogen Fixation)
En hållbar metod för att producera gödselmedel med hjälp av elektricitet istället för fossila bränslen, vilket minskar utsläpp.
Kompetenskrav:
- Expertis i kemiteknik och elektrokemi.
- Förståelse för hållbar energiproduktion och energianvändning.
- Förmåga att designa och optimera industriella processer.
Nanozymer
Nanozymer är en teknik många tror på framåt. Det rör sig om syntetiska enzymer som efterliknar naturliga enzymers funktioner. Användningsområdena sträcker sig från terapeutiska behandlingar till vattenrening och livsmedelssäkerhet.
Kliniska studier pågår redan för behandling av cancer och neurodegenerativa sjukdomar. Men det finns fortfarande tekniska och etiska hinder att övervinna innan nanozymer kan få ett brett genomslag.
Kompetenskrav:
- Kunskap i nanoteknologi och materialvetenskap.
- Förståelse för biokemi och enzymatiska processer.
- Färdigheter i laboratoriearbete och karakterisering av nanomaterial.
Konstruerade levande läkemedel (Engineered Living Therapeutics (ELT))
Framtidens medicin? Ja det kan vara vad Engineered Living Therapeutics faktiskt handlar om. Genetiskt modifierade mikroorganismer som används för att behandla sjukdomar. Tekniken använder syntetisk biologi för att programmera levande celler att utföra specifika terapeutiska funktioner som att bekämpa sjukdomar i kroppen. Enligt experterna inom området så representerar ELT en ny era inom precisionsmedicin.
Kompetenskrav:
- Expertis i syntetisk biologi och genetisk ingenjörskonst.
- Förståelse för mikrobiologi och immunologi.
- Förmåga att arbeta med regulatoriska frågor och kliniska prövningar.
Strukturella batterikompositer (Structural Battery Composites)
Här handlar det som att utveckla materialet som kombinerar strukturell styrka med energilagring. Det kan handla om att koppla samman egenskaperna hos en struktur (som ett flygplansskrov eller ett bilchassi) med förmågan att lagra elektrisk energi. Målet är att ersätta traditionella batterier inom vissa områden vilket på sikt skulle kunna påverka designen av tex fordon och byggnader.
Kompetenskrav:
- Kunskap i materialvetenskap och kompositmaterial.
- Förståelse för batteriteknologi och energilagringssystem.
- Färdigheter i mekanisk design och strukturanalys.
Osmotisk kraft (Osmotic Power)
Här handlar det om att arbeta med en potentiell förnybar energikälla – att utvinna energi ur skillnaden i salthalt mellan sötvatten och saltvatten. Det är precis vad osmotiska kraftsystem utlovar men också löftet att generera ren, förnybar och miljövänlig elektricitet. Miljöteknik som kräver spetskompetens.
Kompetenskrav:
- Expertis i kemiteknik och membranteknologi.
- Förståelse för vattenbehandling och hydrologi.
- Förmåga att designa och optimera energisystem.
Biosensorer för hälsa (Biological Sensors for Health)
Vad är då en biosensor? Jo, avancerade sensorer, integrerade med mobil teknik, som möjliggör realtidsmätning av exempelvis infektionsnivåer och annan medicinsk diagnostik. De här sensorerna finns till exempel i armband eller plåster och mäter då fysiologiska data som hjärtfrekvens, blodtryck och glukosnivåer. Informationen skickas sedan trådlöst till en mobilapp där användaren kan se sin data och även få analyser och rekommendationer. Här krävs hybridkompetens inom hårdvara, bioteknik och datasekretess.
Kompetenskrav:
- Expertis i bioteknik och sensorutveckling.
- Förståelse för signalbehandling och dataanalys.
- Färdigheter i integrering av hårdvara och mjukvara.
- Kunskap och förståelse inom datasekretess och personlig integritet.
- Förmåga att utveckla och implementera miljövänliga materiallösningar.
Perspektiv som driver teknisk innovation
Listan kan göras längre. Ny teknik och innovationer kräver medarbetare som är tvärvetenskapliga och självgående, ständigt redo att skaffa nya färdigheter i snabb takt. Många roller och kompetenser finns inte än. Så hur ska arbetsgivare agera? Har du tänkt på din kompetensförsörjning framåt?
Oavsett – så finns vi på TNG Tech här. Vi kan hjälpa dig att ta nästa steg. Vi ser på kompetens med nya ögon där AI-mognad, affärsförståelse och förmågan att snabbt skifta perspektiv är lika viktiga som teknisk spets. Våra datadrivna metoder och insikter gör att vi snabbt identifierar rätt ingenjörer – för tillväxt, förändring och innovation.
Behöver du bygga framtidens teknikteam? Låt oss visa hur nya perspektiv skapar resultat.