TNG
Dags för arbetsintervju? Använd tipsen från TNG och öka dina chanser att lyckas på din arbetsintervju när du söker jobb!

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

5 saker alla borde göra innan en arbetsintervju

Så här förbereder du dig inför intervjun

Kom som du är! Nja, inte riktigt. Vill du ha jobbet så finns det mycket att vinna på med ett par timmars förberedelse innan din arbetsintervju. Så använd tipsen nedan från TNG och öka dina chanser när du söker jobb!

En arbetsintervju eller anställningsintervju, som det ibland också kallas, är ett viktigt tillfälle för en arbetsgivare att lära känna dig bättre. Och undersöka om du kan passa på arbetsplatsen! Men lika mycket är mötet avgörande för att du ska veta ifall du faktiskt vill ha jobbet.

Därför lägger en bra intervju fokus på din kompetens, motivation och potential. Där både du och intervjuaren ställer frågor till varandra – även om ansvaret för att leda intervjun framåt ligger hos den som bjuder in. Så det gäller att vara förberedd. Använd tipsen nedanför att känna dig mer fokuserad och förbättra dina chanser att bli erbjuden jobbet!

Hitta svaret på vem, var och hur?

Vem ska du träffa och hur kommer intervjun att gå till? Idag är det lika vanligt att du träffar en ensam rekryterare som två chefer och en kollega (alltså tre personer!) på en och samma intervjutillfälle. Vilket så klart kan vara en väsentlig skillnad och påverka såväl upplägget på mötet som hur nervös du blir.

Men genom att fråga innan, så har du bättre chanser att mentalt förbereda dig. Kanske kommer det vara en kompetensbaserad intervju, eller till och med en gruppintervju med andra sökande?

Sist men inte minst kan det vara bra att dubbelkolla adressen. Så att du antingen hittar till kontoret eller hinner koppla upp dig i tid, ifall arbetsintervjun sker över en videolänk.

Läs på om tjänsten och arbetsgivaren

Läs på om arbetsgivaren inför en arbetsintervjuEn arbetsintervju är inte ett prov, där den som lyckas memorera mest vinner. Men. Det är bra att ha koll på vilket jobb du ska intervjuas för och vad arbetsgivaren sysslar med.

Har du kvar platsannonsen? Läs den igen. Och försök ta reda på det du kan om organisationen på egen hand via hemsida, Google och kanske via vänner och bekanta.

Troligen får du mest ut av din research om du kan koppla den till dig själv och dina egna intressen och värderingar. Använder du företagets produkter och tjänster själv? Eller finns det ett budskap du kan identifiera dig med? Påminner tjänsten om andra jobb du haft, eller är ett smart steg på väg till drömjobbet du hoppas ha om fem år?

Förbered egna frågor inför din arbetsintervju 

En arbetsintervju är lika mycket din som arbetsgivarens, även om det är företaget som bjuder in dig. Men det kan både vara svårt att komma på frågor under pågående intervju och komma ihåg vad du funderade på igår kväll. Så se till att skriva ner och ta med viktiga frågor som hjälper dig avgöra om jobbet passar dig. Och ifall du vill bli erbjuden jobbet eller inte.

Läs även: 5 smarta frågor att ställa på en anställningsintervju

Träna på vanliga intervjufrågor

Även verbala och socialt bekväma personer tjänar på att ögna igenom typiska intervjufrågor. Men för den som lätt blir nervös eller av andra anledningar inte brukar komma på ett svar på studs kan det vara helt avgörande.

För tyvärr är en arbetsintervju lite av en engångshändelse hos de flesta arbetsgivare. Där du får en chans på drygt en timme till att svara på deras frågor och visa att du är en bra kandidat. Att vara trevlig är en bra start i de flesta relationer, men de behöver så klart även få fakta på bordet.

Vad kan du? Vilka kunskaper och erfarenheter har du med dig sedan tidigare? Och vilken typ av situationer tenderar du att vara bra på att lösa? Genom att träna på att förmedla detta tillsammans med din vilja och motivation för arbetsuppgifterna ökar dina chanser markant.

Därför spelar första intrycket (tyvärr) roll på din arbetsintervju

Var beredd på fördomar

På TNG har vi förvisso Tengai, en fördomsfri AI-screeningmjukvara. Men i de allra flesta arbetsintervjuer kommer du att möta en människa. Och i den bästa av världar borde det inte spela någon roll hur du ser ut eller hur omgivningen ser ut i kameran under en intervju på videolänk. Ändå visar studier efter studier att första intrycket fortfarande spelar roll.

Därför är det en god idé att spela på vanliga fördomar när det kommer till klädsel, utseende i övrigt och typiska beteenden som uppskattas hos främlingar.

Ett tips är att planera din klädsel i god tid och försök matcha med hur du tror att man klär sig på arbetsplatsen i fråga. Eftersom vi människor har en tendens att gilla människor som påminner om oss själva.

Ett annat knep är att träna på att hålla ögonkontakt och le (särskilt när du hälsar). Något som många arbetsgivare tyvärr väger in i bedömningen, även om det inte har ett dugg med din kompetens för arbetet att göra.

Lycka till!

Bonustips! Sök jobb fördomsfritt

På TNG tycker vi inte att fördomar om yttre, ålder, utseende, hälsa och bakgrund ska spela roll i bedömningen av din kompetens. Istället letar vi efter din potential och framtida prestation för tjänsten.

Ta gärna en titt bland våra lediga jobb och sök fördomsfritt, snabbt och enkelt. Alltid utan personligt brev och med återkoppling på alla ansökningar.

Se alla lediga jobb!

Rekommenderat för dig