TNG
3 vanliga misstag som chefer gör när de söker jobb.

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

3 vanliga misstag chefer gör när de söker jobb

Det här ska du undvika när du söker chefsjobb

Är du chef och letar efter en ny jobbutmaning? Spännande! Kanske var det inte länge sedan du befann dig i en rekryteringsprocess och känner att du har koll på läget. Eller så är det dags för en uppfräschning. Här har vi på TNG samlat våra bästa tips kring vanliga misstag som chefer gör när de söker nytt jobb.

Jenny Nilsson, TNG Lead.

Jenny Nilsson är produktägare för TNG Lead, specialister inom datadriven och fördomsfri chefsrekrytering, och hon har lång erfarenhet av att läsa CV och intervjua kandidater som söker chefsjobb.

Här kommer hennes bästa tips till dig som vill undvika de vanligaste misstagen som chefer gör när de söker jobb:

1. Skippa Management-boken

Undvik att rada upp kompetenser som du hämtat ur en Management-bok. Med detta menas att du inte ska rad upp allt det som du tror att en bra chef står för. Du ska visa vem du är och vilka styrkor du har i ditt ledarskap. Enligt Jenny är det till exempel inte till din fördel att inte kunna ge konkreta exempel från ditt arbetsliv när rekryteraren ställer sina kompetensbaserade frågor. Det är viktigt att du lyfter fram hur du i praktiken har tagit dig an utmaningar helt enkelt.

2. Lyft rätt meriter

Tänk på att skilja på relevant och icke-relevant information i ditt CV. Utgå från den aktuella tjänsten och arbetsgivaren. Lyft erfarenheter och personlighetsdrag som kan passa för rollen. Fokusera på vad du är bra på och varför, samt vad du kan bidra med till uppdraget.

– När du får frågan ”Varför är du intresserad av den här tjänsten?” är ett varmt tips att du undviker att enbart svara att det är ett passande steg för din karriär. Vi som rekryterar vill ha svar där du faktiskt förklarar vad du kan tillföra i rollen och företaget. För att säkerställa att du har rätt motivation och är rätt match för just detta uppdrag. Gärna genom att du lyfter fram konkreta exempel från tidigare arbetsplatser, säger Jenny.

3. Våga vara öppen under intervjun

Det sista Jenny lyfter fram handlar om VUCA och psykologisk trygghet. Som rekryterare är det viktigt att tillåta misstag, och hon menar att det är positivt om du som chefskandidat kan dela med dig av något misslyckande från dina tidigare roller. Vad gick fel och vad tog du med dig från det? Vi har alla gjort misstag, och här finns en chans att visa vilka utvecklingsområden just du kan ha. Ditt svar signalerar samtidigt att du är medveten om dina svagheter men framför allt att du vill utveckla ditt ledarskap framåt.

Fler utvalda lästips för dig som är chef!

Så vill chefer söka jobb 2023
Ny rapport från TNG Lead summerar chefskandidaternas krav på en snabbföränderlig arbetsmarknad. Ladda ner den kostnadsfritt via länken.

7 varningstecken på dåligt ledarskap
Chef, se upp! Även om du har goda avsikter att göra det som är bäst för dina medarbetare så kan yttre faktorer som din stress, frustration och osäkerhet slå fel.

Chefscoachen Urban Björn: Viktigt att se affärsnyttan med inkluderande ledarskap
”Om du inte bygger in jämställdhet, mångfald och inkludering i ditt ledarskap – kommer snart ingen att vilja varken jobba eller göra affärer med dig.

Söker du nytt chefsjobb? På vår jobbsajt har vi alltid en rad spännande tjänster för chefer och ledare. Kika runt bland våra lediga jobb redan idag!

Till lediga jobb

Rekommenderat för dig