TNG
Guide för en lyckad preboarding av nya medarbetare.

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Ny guide! Så lyckas du med preboarding av nya medarbetare

Allt för en lyckad preboarding

Yes, ni är i mål med rekryteringen! En ny kollega är signad och kommer snart att joina teamet. Dags för preboarding. En lyckad preboarding ger nämligen inte bara dina nya anställda bästa tänkbara start på nya jobbet. Det stärker också ert Employer brand som arbetsgivare och inte minst relationen till er nya kollega. I en nysläppt guide från oss på TNG har vi samlat våra 10 bästa tips för en framgångsrik preboarding. Trevlig läsning!

Ladda ner guiden om preboarding kostnadsfritt

Vad är preboarding?

Preboarding är tiden mellan att anställningsavtalet med en ny medarbetare signas till att hen startar sin nya anställning. Oftast handlar det om flera månader, då många har uppsägningstid och även semester att ta ut hos sin gamla arbetsgivare. Under den här tiden är det som företag smart att sakta börja introducera och välkomna den nya kollegan till sin nya arbetsplats. Så kallad preboarding. Detta kan göras på många olika sätt. Till exempel genom att hålla den nysignade ajour med vad som händer på företaget, bjuda in till aktiviteter, after work och genom att noga planera dagen då personen ska börja jobba.

Stora vinster med en tydlig process

En bra preboarding av nyanställda har många fördelar.

Många känner säkert igen sig i att preboarding har en tendens att glömmas bort. Att företag ofta lägger mer krut på onboarding, även om det finns stora vinster med att ha en plan även fram tills att en ny medarbetare börjar jobba.

Preboarding behöver inte ens ta mycket tid i anspråk om det från början finns en tydlig agenda för hur processen ska se ut.

– Jag skulle säga att preboarding är minst lika viktigt som onboarding. Med en tydlig plan har arbetsgivare verkligen en chans att sakta börja introducera nya medarbetare innan start, vilket är mycket värdefullt både för den nya kollegan och för företagets Employer Brand, säger Maria Nordenhem, HR-chef på TNG.

Tips för att välkomna nya medarbetare

En ny guide samlar tips kring preboarding av nya medarbetare.

Vilka är då framgångsfaktorerna för en lyckad preboarding? Svaret får du i TNG:s nya guide där vi samlat konkreta och enkla tips för att tidigt skapa tillhörighet, lojalitet och engagemang bland nya medarbetare.

Här är en snabb sneakpeak på några tips från guiden!

  1. Arrangera en informell fika med rundtur
    Det räcker långt att bjuda in till en fikastund med teamet på kontoret. Ta dig också tid, eller utse någon i gruppen, som ger en riktig rundtur i lokalerna och berättar om teamet och hur vanorna/dagarna ser ut.
  2. Bjud in till aktiviteter
    Har ni en inplanerad after work eller teamlunch på gång? Eller kanske en dedikerad konferensdag? Bjud in den nya kollegan och ge hen en chans att bekanta sig med gänget innan den första riktiga jobbdagen!
  3. Utse en mentor
    Även här är det bra att inte ­vänta till första arbetsdagen, utan ­redan någon vecka innan ha ­utsett och förberett en teamkollega att axla rollen som ­mentor åt den nyanställda. ­Tydliggör också uppdraget, så att mentorn vet vad som ­förväntas i rollen.

Ladda ner preboarding-guide från TNGLadda ner preboarding-guiden gratis!

Här bjuder vi på 10 värdefulla preboarding-tips som både höjer ert Employer Brand och stärker relationen till den framtida kollegan. Perfekt läsning till dig som just signat en ny kollega och som vill ge hen bästa starten på sin nya arbetsplats.

Rekommenderat för dig