TNG
Kundcase: Så stärker Clemondo sitt employer brand genom fördomsfri rekrytering och second opinion

Lästid: 4 minuter

Second Opinion hjälpte Clemondo stärka sitt employer brand

Success story mellan Clemondo och TNG Tech

Hur hanterar man som chef en internrekrytering på ett så smidigt sätt som möjligt – utan att påverkas av sina egna subjektiva värderingar?

Den frågan ställdes Mathias Andersson, Supply Chain Manager på Clemondo, när han annonserade internt med att en strategiskt viktig tjänst. Hela sex anställda valde att söka. Men med hjälp av TNG Tech och deras tjänst Second Opinion löste sig allt på ett bra sätt. Och gav även långsiktiga ringar på vattnet. Inte minst i det löpande arbetet med att göra företaget till Helsingborgs mest attraktiva arbetsgivare.

Mathias Andersson, Supply Chain Manager på Clemondo

Mathias Andersson, Supply Chain Manager på Clemondo

Mathias hade hunnit arbeta tre år på det anrika Helsingborgföretaget Clemondo, tidigare känt som Lahega Kemi, när han ställdes inför en utmaning.

En dag blev det klart att deras produktionsplanerare valt att gå vidare – en strategiskt mycket viktig tjänst i Supply Chain som direktrapporter till Mathias. När Mathias internt tillkännagav att personen skulle gå vidare märkte han att det fanns ett stort intresse för tjänsten. Och hela sex personer valde att söka.

– Självklart var det glädjande att så många personer från flera olika avdelningar valde att söka tjänsten. Men samtidigt satte det stor press på mig, berättar Mathias.

En rad frågor började snurra:

Hur skulle han kunna genomföra en internrekrytering av det här slaget, utan att påverkas av sin egen subjektiva bedömning, då han kände alla dessa personer sedan tidigare?

Och hur kunde han ta reda på vilken kandidat som faktiskt var bäst lämpad för rollen och samtidigt skapa förutsättningar för att ge samtliga sökande möjlighet att blomma ut och bli sitt allra bästa jag?

Behövde fördomsfri bedömning

Mathias Andersson hade sedan tidigare en relation med TNG Tech, specialister på vetenskaplig och objektiv teknikrekrytering. De har hjälpt honom och hans kollegor med rekryteringar inom allt från försäljning (innesäljare, utesäljare, KAM), kvalitet (produktkoordinator) till en marknadschef. Han har även hyrt in en strategisk inköpare som han valt att anställa.

Men nu hade Mathias en ny typ av utmaning i sitt knä. Han såg riskerna med att låta sig påverkas av sina egna subjektiva värderingar. Så för att slippa gå på magkänsla och få stöd i sin bedömning beslutade han sig för att göra en Second Opinion. En tjänst som innebär att TNG Tech analyserar sökande till en tjänst i relation till tjänstens kravprofil gällande begåvning, personlighet och motivation.

Mathias började med att sätta ihop en kravställning med vad han tyckte var väsentligt för rollen.

– Själv tyckte jag att den var tydlig, men såhär i efterhand hade jag absolut kunnat göra den lite tydligare. Men jag fick hjälp med TNG Tech att sätta ihop profilen. Jag tycker det var helt fantastiskt, för de gjorde det väldigt bra, berättar Mathias.

Nästa steg var att TNG Tech gick in och gjorde kompetensanalys samt personlighets- och motivationstest. Allt för att hjälpa honom fastställa vem av kandidaterna som han skulle lyfta till rollen som produktionsplanerare.

Foto: Clemondo rekrytering man i fabrik

Möjliggör fortsatt utveckling

Utfallet blev enligt Mathias väldigt tydligt, där han fick en professionell och heltäckande input kring de sökandes kompetens. Underlaget gav honom stöd i sin bedömning, då det hjälpte honom se vem som skulle kunna bli sitt bästa jag i denna position. Och vilka som istället hade förutsättningar att växa högre i andra roller internt.

Mathias berättar att han fick sin ”magkänsla” bekräftad:

– Det visade sig att min känsla och det jag anade kopplat till de sökande stämde bra överens med det som TNG Tech levererade.

Analys av styrkor och förbättringsmöjligheter

Vidare uppskattade han att TNG Tech plockade upp kandidaternas såväl styrkor som förbättringsmöjligheter. Något som hjälpte honom göra en bra och rättvis bedömning där han sedan kunde plocka in dessa i personens målplan:

– Indirekt har det gett mig ett otroligt bra verktyg för att utveckla individen i sig. Jag fick alltså inte bara en individ som är klippt och skuren och fungerar bra i rollen. Utan jag såg även att effekten blev positiv för samtliga inbladade i processen.

Jag fick kännedom om utvecklingsmöjligheter för personen som fick jobbet och därmed ett bra underlag för att långsiktigt kunna stötta individen för att bli sitt allra bästa jag i sin roll.

Och responsen har varit bra internt. Upplevelsen är att rekryteringen har skötts professionellt och att alla känner sig rättvist behandlade.

– Det har gett mig en trygghetskänsla. För det har inneburit att det någonstans har spridit sig att man inte behöver oroa sig för att blotta sig för man vill gå vidare internt. Detta innebär att man har en trygghet inom organisationen. På så sätt behåller vi också kompetensen och kunskapen inom bolaget samtidigt som det ökar flexibiliteten för personalen. Att sedan få se personerna utvecklas i sina nya roller är något som är både spännande och otroligt glädjande.

Uppskattar helhetsgrepp på kompetens

Mathias har medvetet valt att fortsätta samarbeta med TNG Tech. Han ser fördelarna med att ta hjälp utifrån och använda en leverantör som arbetar fördomsfritt. Mathias ser hur det långsiktigt kan hjälpa dem stärka deras employer brand och bidra till att göra Clemondo till ”Helsingborgs mest attraktiva arbetsgivare”. Något man löpande arbetar med både internt och externt.

Mathias menar att anledningen till att han valt att fortsätta samarbetet är just kvalitén på de personer han fått in. Han beskriver dem som väldigt bra matchade mot kravspecifikationerna. Han upplever att TNG Tech var duktiga på att snappa upp även de mjukare värdena.

– Kompetens är ju en sak, men så gäller det ju också att man som individ har de mjuka egenskaper som gör att man passar in, trivs och blir en del av organisationen. Och tittar man på de gånger jag valt att rekrytera så har TNG Tech alltid lyckats hitta rätt kandidater, avslutar Mathias.

Fotokälla: Clemondo

Rekrytera och hyr personal vetenskapligt inom inköp, Supply Chain och logistik

Rekrytering och konsultuthyrning inom Supply Chain

TNG Tech rekryterar vetenskapligt och fördomsfritt inom ProductionEngineering och Supply Chain Management.

För att säkerställa rätt kompetens använder vi oss av en vetenskaplig, kompetensbaserad rekryteringsmodell som garanterar att vi tillsätter den medarbetare som har störst potential att klara såväl dagens som morgondagens utmaningar. Medarbetare som är delaktiga i att skapa lönsamhet och innovation i takt med digitaliseringens och industri 4.0 intåg i verksamheten.

Anlita TNG Tech

Rekommenderat för dig