TNG
Johanna, konsult på TNG, hittade jobb inom Transaction Banking på nordea via TNG.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Att arbeta som konsult ger Johannas karriär en skjuts

Språngbräda till drömjobbet

Arbetet som bemanningskonsult har många fördelar. Du får en chans att prova på olika uppgifter, branscher och företagskulturer samtidigt som du breddar din kompetens och utökar ditt nätverk. Kort sagt, det kan vara språngbrädan till ditt drömjobb. Möt Johanna Frinnman Rojas, en av TNG:s uppskattade konsulter.

Att arbeta som bemanningskonsult är att vara anställd av TNG samtidigt som du är en omtyckt medarbetare på plats hos en uppdragsgivare. Ett företag som delar arbetsgivaransvaret med TNG.

Johanna Frinnman Rojas arbetar sedan två och ett halvt år som konsult hos TNG. Och hon har från dag ett arbetat inhyrd på storbanken Nordea med Transaction Banking. Johanna trivs mycket bra, inte minst för att hon under uppdragets gång har fått ett allt större ansvar.

– Jag arbetar med support i form av kundservice och analyser av transaktionshändelser. Mitt uppdrag har med tiden förändrats och utvecklats tack vare att jag har varit nyfiken och intresserad. Jag har medverkat i olika spännande projekt och även fått leda mina egna projekt. Dessutom har jag ett eget ansvarsområde i mitt team, och utbildar även andra, både konsulter och de som är anställda direkt av Nordea.

Som konsult ska man lösa ett uttalat behov, och därför är det alltid uppskattat när konsulten kommer ut till kunden och kan sätta igång. Ofta är man efterlängtad. Att gilla en hög inlärningstakt och att vara nyfiken är något som Johanna tycker är viktigt för att lyckas och trivas.

– Det är roligt att veta att du behövs och fyller en viktig funktion. Samtidigt förväntar sig kunden att du ska kunna sätta dig in i företaget på kort tid, och att du lär dig nya saker fort, säger Johanna.

Johanna: Bonus med två chefer

En vanlig fråga som Johanna ofta får är om det kan uppstå grupperingar mellan anställda och inhyrda konsulter. Känner man sig verkligen som en i gänget?

– Där jag jobbar har det alltid funnits en blandning av konsulter och anställda. Det är ingen skillnad mellan oss. Alla arbetar på samma avdelning i ett enda team och lär känna varandra som vanliga kollegor. Vi har samma chef på kontoret och vi går på samma möten, säger Johanna och fortsätter:

– Sen ser jag det som en förmån att jag dessutom har en extra chef på TNG, min konsultchef, som bollplank. Vid minsta frågetecken kan jag alltid ringa, det känns tryggt. Jag blir även inbjuden till informationsfrukostar, konsultträffar och andra typen av möten. Då och då kommer konsultchefen på besök på arbetsplatsen eller så lunchar vi.

Seriöst bemanningsföretag viktigt

Eftersom TNG är ett auktoriserat bemanningsföretag omfattas alla konsulter av kollektivavtalens villkor för bemanningsbranschen som reglerar exempelvis försäkringar, pension och semester.

– Jag tycker TNG är en trygg och modern arbetsgivare i tiden. Dels med tanke på deras fördomsfria rekryteringssätt som ser till kompetens och inget annat. Men också för att de har gjort det lätt att tidsrapportera, alla viktiga papper och information finns digitalt samlat på ett ställe. Uppförandekoden uppskattar jag, det är ett bra och viktigt stöd. Dessutom erbjuder de en stor bredd på uppdragsgivare, säger Johanna.

Fördelar med konsultyrket

Det som Johanna mest uppskattar med sitt jobb är den branta inlärningskurvan och att få vara en viktig del av ett team på arbetsplatsen. Något som hon tycker har fått henne att växa och våga anta utmaningar. Johanna tycker också att konsultyrket är bra för karriären.

– Som konsult möter du olika typer av kunder och får testa på olika branscher. Du kan även prova olika typer av uppdrag. Allt detta skapar ett stort kontaktnät ihop med viktiga erfarenheter och meriter som du har nytta av i resten av din karriär. Det banar vägen för större roller, ger självförtroende och utmanar en att prova nya saker.

Johanna Frinnman Rojas bästa tips för dig som vill bli konsult

  1. Vänd dig till ett auktoriserat bemanningsföretag så du kan vara trygg med att företaget arbetar seriöst och att du omfattas av kollektivavtalens villkor för bemanningsbranschen.
  2. Våga ställa ”obekväma” frågor till bemanningsföretaget innan du tar på dig ett uppdrag. Hur fungerar löne- och utvecklingssamtalen? Vad händer om du inte trivs på uppdraget? Hur ser anställningstryggheten ut? Finns det friskvårdsbidrag och företagshälsovård?
  3. Gå inte in med förväntningen att du ska alltid bli anställd hos företaget som du har uppdraget hos. Det är inte det konsultrollen handlar om i första hand. Det är ett stort förtroende att representera sin arbetsgivare, alltså bemanningsföretaget, ute hos kund. Det är med den inställningen du ska ta dig an arbetet.
  4. Ta vara på alla roliga möjligheter som det finns i konsultrollen. Ofta är det attraktiva företag som letar konsulter, där det är extra roligt att få in en fot. Det finns också stor flexibilitet i uppdragen sett till arbetsuppgifter, varaktighet och typ av bransch, så du har alla chanser att hitta rätt uppdrag just för dig.

Låter bra. Jag vill också söka jobb hos TNG!

Rekommenderat för dig