TNG
Bas van de Haterd berättade om framtidens rekrytering under Unbiased Day. Rekrytering som präglas av 2020 och framför allt två stora händelser: Black Lives Matter och pandemin med covid-19

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Diskriminering och potential präglar framtidens rekrytering

Future fit är framtidens guld

Vad har Black Lives Matter och covid-19 gemensamt? Svar: De har förändrat rekryteringsbranschen för all framtid och de vägskäl som vi står inför i framtidens rekrytering. Dessa händelser, tillsammans med den accelererade digitaliseringen, rekrytering för ”future fit” och diskriminering presenterade Bas van de Haterd under Unbiased Day.

2020 präglas av framför allt två stora händelser: Black Lives Matter och pandemin med covid-19. Båda händelserna bedöms redan ha påverkat rekrytering för all framtid. Remote work öppnar upp för att verkligen hitta den bästa medarbetaren, och den som ropar kompetensbrist lider snarare av brist på talanger som vill bo i anslutning till kontoret.

I Black Lives Matter-rörelsen så är budskapet glasklart: alla människor förtjänar rättvisa och jämlikhet. Att bli bedömda för sin kompetens och förmågor – och inte hudfärg, funktionsnedsättning eller något annat ovidkommande.

Det är lätt att peka på USA och allt som händer där. Men faktum är att Sverige ligger i topp på värstinglistan över världens länder med högst andel diskriminering på arbetsmarknaden. Och vi måste fråga oss själva: vilken kompetens är faktiskt viktig? Och hur kan vi bevisa att någon faktiskt besitter denna kompetens under en rekryteringsprocess?

Liggande stapeldiagram som visar vilka länder som har högst andel diskriminering på arbetsmarknaden. Sverige ligger tvåa

Två vägar i framtidens rekrytering

Vilket leder oss till de två utstakade vägarna inom framtidens rekrytering – att rekrytera utifrån nuvarande kvalifikationer och kunskap. Eller på potential och så kallad future fit.

Ingen metod är bättre än den andra. Behöver du en person som kan en specifik sak just nu, ja då ska du anställa på kunskap. Men i en oviss framtid där du behöver medarbetare som har lätt för att lära, är flexibla, nyfikna och som kan förändras i takt med att jobbet förändras så behöver du rekrytera på potential. Båda metoderna kan, om de används rätt, minska fördomar och öka mångfalden i din rekrytering.

För att få nya influenser och inspel tittade Bas bortom Sveriges gränser för att lyfta fram goda exempel på de som lyckats väl med kompetensbaserad rekrytering. Ett företag är BlueCross, som jobbar med äldrevård i Australien. Mitt i pandemin lyckades de på endast tre månader dubbla sin personalstyrka. Allt tack vare att de digitaliserade rekryteringsprocessen och införde situationsbaserade tester som mätte avgörande personliga kompetenser.

Grant Thornthon i Storbritannien ändrade redan i början av 2000-talet sin traineerekrytering för att hitta medarbetare för future fit. Många kunskapskrav skalades bort, tills bara de mest nödvändiga var kvar. Resten av bedömningen baserades på begåvningstest. Och resultatet var chockerande. Plötsligt anställdes människor med helt andra bakgrunder än tidigare. Människor som dessutom stannade längre på arbetsplatsen och – inte minst – var mer lönsamma.

Se mer av dessa exempel och ta del av fler inspirerande case i Bas presentation nedan.

Om talaren

Bas van de HaterdBas van de Haterd - talare på Unbiased Day 2021, berättade om framtidens rekrytering är en efterfrågad internationell talare och multispecialist från Nederländerna, med fokus på hur ny teknologi håller på att förändra arbetslivet. Inte minst inom Assessment.

På Unbiased Day 2021 presenterade Bas flera internationella case kring diskriminering samt idéer på hur vi kan klara den omställning som nu sker på arbetsmarknaden till följd av covid-19. Med fördomsfria metoder, ny HR-tech och digitala assessmentverktyg som hjälp.

Titta på videon ovan för att ta del av Bas presentation i sin helhet!

Unbiased Day – årets stora trendevent inom rekrytering

I mars 2021 gick Unbiased Day av stapeln. Här bjöd vi på TNG tillsammans med Ada Digital på ett digitalt event med framtidsspaningar inom fördomsfria rekryteringstrender, ledarskap, digitalisering samt Future of Work. Besök vår blogg för att ta del av fler trendspaningar och föreläsningar från dagen.

På TNG följer vi löpande rekryteringsbranschen och trender inom t ex AI, HR-tech och objektiva urvalsmetoder. Det hjälper oss fortsätta vara bra på fördomsfri rekrytering och hjälpa våra kunder hitta den bästa medarbetaren. Läs mer om vårt erbjudande till dig här!

Rekommenderat för dig