TNG
Rekryteringstrend från TNG 2019: Polymath Recruiters – multipotentials utmanar kollegorna

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Polymath Recruiters – multipotentials utmanar kollegorna

Multibegåvningar – Talent Aquisition specialister 2.0

Hört talas om Polymath recruiters? Inte? I så fall lär du göra det inom kort. Dessa multibegåvningar som utmanar de klassiska rekryterings­specialisterna är nämligen något vi kommer se mer av 2020 och framåt. Men vad är egentligen en polymath? Varför är de så eftertraktade just nu? Och hur hittar man dem?

Trenden är en del av TNG:s artikelserie: Trender inom fördomsfri rekrytering 2019/2020.

Ordet i sig är inte nytt. Det kommer från grekiskans polumathēs och kan översättas till ”ha lärt sig mycket”.

Polymaths har kunskaper inom flera vitt skilda områden, som alla kan flätas samman för att lösa problem. Historiska exempel på sådana universalgenier är Leonardo da Vinci, Marie Curie, Aristoteles och Ada Lovelace. Eller Elon Musk, för att ta ett samtida exempel.

Exempel på polymaths genom historien

Polymaths genom historien: Isaac Newton, George Washington Carver och Ada Lovelace

 

Utmanar inom rekrytering

Och nu börjar polymath recruiters göra intåg på HR-avdelningar världen över. De övertar taktpinnen från de klassiska rekryteringsspecialisterna, som inte behövs i lika stor utsträckning när allt fler rutinuppgifter – som intervjubokningar och CV-screeningar – automatiseras.

Till skillnad från traditionella rekryterare kommer polymath-rekryterarna ofta inte från branschen. Därmed för de med sig nya kompetenser och perspektiv in i rekryterarrollen.

Polymaths-rekryterarna är strategiska och datadrivna – och de rör sig obehindrat genom alla delar av organisationen. Ena stunden kan de stå hos IT och beställa API-integreringar, för att i nästa stund diskutera growth hacking inom rekrytering med marknadsavdelningen. Detta samtidigt som de lägger fram investeringskalkyler till ledningen kring hur varumärket kommer stärkas med en transparent kandidatupplevelse.

Driver fördomsfri agenda

Då polymaths gärna tar sig an flera utmaningar samtidigt handlar det för dem inte om att ta order från linjechefer. Istället leder de proaktivt utvecklingen och påverkar och utmanar på ett strategiskt sätt både HR, ledning och linjen.

Eftersom de har inblick i flera delar av organisationen har de förmåga att översätta och förklara affärsproblem mellan chefer och rekryterare. Därmed är det också sannolikt polymath-rekryterarna som kommer driva den fördomsfria agendan, eftersom de i grunden är affärs- och datadrivna och ser långsiktigt på innovation och hållbarhet. Och de vet, och kan med kalkyler argumentera för, att mångfald är lönsamt.

Förändrar inom alla branscher

Men det är inte bara inom rekrytering som polymaths blir allt mer eftertraktade. Företag som Slack och Github letar ofta efter vad de kallar ”multipotentials”, medan marknadsavdelningar söker efter hybrider – till exempel grafiska designers med bred kunskap inom närliggande ämnen som content marketing, copywriting och SEO, men sedan också ett specialistämne, som trädgårdsarbete.

Och inom data science-team börjar man nu leta efter personer som inte bara har teknisk bakgrund, utan även är kunniga inom ämnen som konst och arkitektur.

För som polymaten Steve Jobs en gång sade:

The Macintosh turned out so well because the people working on it were musicians, artists, poets, and historians – who also happened to be computer scientists.

 

Tips för att hitta Polymath recruiters

  1. Titta förbi CV:et och den klassiska utbildningen
    Polymaths ser sig sällan själva som det, så det handlar om att gräva lite extra. Fråga till exempel efter erfarenhet utanför branschen och kanske specialintressen.
  2. Anlita externa rekryterare
    De är vana att leta efter och hitta dolda egenskaper och kunskap. Var bara tydlig från början med att du letar efter det, så de vet vad de ska titta efter.
  3. Titta inom organisationen
    Skapa en ”polymath-kultur” för att hitta polymaths inom den egna organisationen. Många företag använder sig av ”Lunch and Learn”, där personal berättar om sin specialkompetens för kollegorna. Det kan handla om romersk historia, tågstationer eller produktion av örtmediciner. Det marknadsför en möjlighet att visa upp sig, och de här personerna kommer blomma upp!
Specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning i hela Sverige - TNG

Hitta nya medarbetare snabbt, fördomsfritt och med fokus på rätt kompetens!

På TNG ser vi bortom det uppenbara när vi rekryterar och bemannar. Vi gör det genom att sätta fakta, kompetens och potential framför magkänsla, namn, ålder, kön och bakgrund.

Det innebär inte bara att vi snabbt kan tillsätta uppdrag och hitta de bäst lämpade medarbetarna till ditt företag. När du rekryterar eller bemannar fördomsfritt bidrar du också långsiktigt till ökad mångfald, innovation och lönsamhet i din organisation.

LÄS MER OM HUR VI KAN HJÄLPA DIG

Rekommenderat för dig