TNG
Quite quitting är en trend som spridits i sociala medier och blivit en het snackis runt om i världen.

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Trendspaning! Har du koll på quiet quitting?

TIKTok-Fenomenet som sprids över världen

Quiet quitting, även kallat quitting och quieting, har blivit ett hett buzzword världen över och kallas av många experter för nästa steg efter The Great Resignation. Fenomenet har dessutom fått ett enormt genomslag på TikTok. Men vad innebär trenden egentligen och vad får den för effekter för medarbetare såväl som arbetsgivare?

Vid första anblick av uttrycket är det lätt att koppla ihop quiet quitting med att någon sakta trappar ner för att i slutändan säga upp sig från sitt jobb. ”Tyst nedtrappning” blir den svenska översättningen. Men så är inte fallet.

Enkelt förklarat handlar fenomenet om att allt fler människor väljer att se jobbet ”som bara ett jobb”. Det handlar därmed inte om att anställda planerar att säga upp sig, eller inte gör sitt jobb. Nej, det handlar snarare om att de väljer att inte göra mer än vad arbetsbeskrivningen kräver. Man väljer helt enkelt bort att ”göra det lilla extra” för jobbet och chefen till förmån för exempelvis familj och intressen. I USA talar man om att quiet quitters ”are not going above and beyond at work”. Något som kritiker hävdar visar på brister i engagemang och påverkar personens produktivitet.

Läs även: Gen Z – har du koll på morgondagens arbetskraft?

Kännetecken på en quiet quitter

  • Gör sitt jobb, men tar inte på sig extra projekt eller arbetsuppgifter.
  • Håller hårt på sina arbetstider.
  • Svarar inte på mejl eller jobbtelefonen efter arbetstid.

Motreaktion på höga prestationskrav

Flera experter refererar quiet quitting som ett nästa steg efter The Great Resignation. Det vill säga fenomenet som dominerade ekonominyheterna under 2021 och som handlar om att miljontals människor världen över valde att att säga upp sig i spåren av pandemin.

Många har dragit slutsatsen att även quiet quitting bottnar i att människor – till följd av restriktioner och nedstängningar i samband med covid-19 – fick chans att reflektera och omvärdera livet. Det blev som en reset-knapp. Vilket nu medför att man inte vill lägga mer tid än nödvändigt på sitt arbete.

Andra menar att quiet quitting är en motreaktion till de senaste årens höga prestationskrav från arbetsgivarna och inte minst den stora problematiken kring stress och sjukskrivningar.

Läs även: Quiet hiring – nästa globala trend efter quiet quitting

Succé på TikTok

På TikTok fick fenomenet stort genomslag efter att ingenjören Zaid Khan från New York publicerade en video där han just tog upp ämnet quiet quitting i juli 2022. Videon blev snabbt viral och hashtags såsom #quietquitting #quitting och #quieting började florera. Trenden spreds till andra sociala medier och fångades upp av amerikansk media. Resten är historia.

Ämnet är självklart omdiskuterat och en vattendelare. Förespråkarna hävdar att människor nu kräver tillbaka sin extra tid, sin hälsa, för att istället fokusera på andra saker än jobbet. Medan kritikerna menar att människorna är lata, saknar mål i livet och inte vill prestera.

Quiet quitting-trenden har fångats upp i amerikansk media.

Effekterna för arbetsgivare

På arbetsgivarnas sida finns en oro, inte minst i USA där nya siffror inte bara visar på rekordstora fall i de årliga mätningarna över produktivitet bland medarbetare. En färsk Gallup-mätning visar dessutom att medarbetares engagemang för jobbet för första gången på över ett decennium stadigt går ner. Exakt vad det beror på är svårt att säga, mycket med tanke på att pandemin har ritat om kartan på många sätt. Men The Great Resignation har påverkat, och kanske även quiet quitting.

Gallup fastslår också att mer än 50 % av amerikanska arbetskraften är just quiet quitters och att fenomenet kan växa sig ännu starkare.

The trend toward quiet quitting – the idea spreading virally on social media that millions of people are not going above and beyond at work and just meeting their job description – could get worse. This is a problem because most jobs today require some level of extra effort to collaborate with coworkers and meet customer needs.

Gallup.com

Konsekvenserna man talar om för företagen är engagemangbrist, minskad produktivitet och i slutändan minskad lönsamhet.

Quiet quitting ögonöppnare för arbetsgivare

Quiet quitting-fenomenet har blivit en helt trend på TikTok.
Quiet quitting-fenomenet har blivit en helt trend på TikTok.

Många talar om att quiet quitting till mångt och mycket handlar om att slå vakt om work life balance. Något som speciellt Gen Z och Gen Y, även kallat Millenials, värderar högt, men som också andra generationer eftersträvar. Inte minst när de söker nytt jobb.

Samtidigt spekuleras det nu i om den stundande lågkonjunkturen kan göra att trenden svalnar snabbare, eftersom människor kan känna ett tryck att behöva steppa upp. För att minimera risken att bli den som drabbas vid eventuella uppsägningar eller om trycket på arbetsmarknaden minskar.

Det finns också de som säger att quiet quitting kan få företagsledare att tänka om. Och rannsaka sig själva. Vilket i slutändan kan tänkas gynna personer som tappat motivationen och engagemanget på jobbet.

Jason Greer, SEO Greer Consulting, säger bland annat till nyhetskanalen CNBC att han upplever att många chefer och ledare han möter känner frustration över trenden. Dels på grund av att de har quiet quitters i organisationen. Men lika mycket på grund av de bakomliggande orsakerna. Han menar att många chefer och företagsledare nu ställer sig frågan ”Vad har vi som organisation gjort för att bidra till att våra anställda känner att de inte vill ge allt på jobbet?”

En viktig fråga – inte minst i arbetet för att skapa en hållbar arbetsmarknad framåt.


På TNG är vi specialister inom fördomsfri rekrytering, bemanning och interim. Vi omvärldsbevakar ständigt nyheter kring rekrytering och arbetsliv som vi lyfter i vår blogg. Tveka heller inte att kontakta oss om du behöver hjälp med din nästa rekrytering eller är sugen på en ny jobbutmaning. På vår jobbsajt finns alltid en rad spännande lediga jobb ute!

Spana in våra lediga jobb

Quiet quitting är bara en av många quiet-trender som dykt upp senaste åren

Quiet quitting, quiet firing, quiet promotion, quiet thriving…

Quiet-trenderna har minst sagt dominerat trendspaningarna inom karriär och arbetsliv det senaste året. Nu spås dessutom quiet hiring bli nästa stora buzzword 2023. Men vad handlar egentligen dessa quiet-trender om? TNG reder ut begreppen!

Mer om quiet-trenderna

Rekommenderat för dig