TNG
industri 4.0 + digitalisering = arbetsmarknad 4.0

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Industri 4.0 ställer nya krav på rekrytering

nya jobb med industri 4.0

Inom några decennium kommer 75 % av dagens sjuåringar ha yrken som idag inte finns på pappret. Teknikbranschen står inför ett digitalt och teknologiskt skifte kallat Industri 4.0. TNG Tech har sammanställt några av de nya trenderna för att förstå hur industri 4.0 och digitaliseringen påverkar teknikrekryteringen imorgon.

Skenande teknologisk utveckling

Artificiell intelligens (A1), förarlösa fordon och robotteknik är inte längre framtid utan nutid. Framsteg inom digitalisering och automation är redan ett faktum inom industrin och kommer prägla allt fler branscher än vad man tidigare kunde tänka sig.

”Framtidens robot kommer programmeras av operatören, inte processingenjören” sa Hans Wester, sälj- och marknadschef för en av världens främsta robottillverkare Yaskawa Sverige, i en artikel publicerad redan förra året (Dagens Arbete, 09/10/15). Robotiserade rutiner kommer ersätta tidigare fysiskt arbete för att effektivisera produktionen samtidigt som manuella arbetare förväntas tillgodogöra sig ny kompetens.

Kompetensutveckling och kompetensväxling

Enligt en enkät från Sveriges Ingenjörer i fjol ansåg 35 % av tillfrågade förtroendevalda inom industri- och teknikföretag att de inte lyckats rekrytera rätt kompetens (DN, 18/10/16). Det enkla svaret på rekryteringsproblemet men desto större utmaningen heter kompetensväxling.

För ingenjörer och tekniker kommer egen nisch, förmåga till kompetensutveckling och insikt om digitalisering vara avgörande faktorer för att hitta anställning och göra sig oumbärlig. Det säger Per Fagrell, utbildningsexpert på Teknikföretagen (DN, 18/10/16). Dessutom måste företag börja se bortom det uppenbara och rekrytera för framtida arbetsprestation istället för tidigare arbetshistorik.

Off-site växer

Allt fler företag förflyttar sig från fysiska butiker till e-handel och webb medan konsument och konsumtionsvanor följer med. Till exempel kan ett besök till mataffären idag ersättas med ett enkelt musklick och en hemlevererad matkasse. Samtidigt växer möjligheterna globalt för off-site-arbete bortom industrierna där frilanstjänster kan distribueras över hav och kontinenter. Det ställer högre krav och skapar större utmaningar både för de som arbetar och rekryterar inom Supply Chain Management. Nya anställnings- och företagsformer kommer skapas löpande.

Industri 4.0 kräver Rekrytering 5.0

Är bransch och företag redo för Industri 4.0? Har ingenjörer, tekniker och andra kompetens för de kommande utmaningarna? Och framför allt: hur rekryterar du rätt? En sak som är säker är att om industrin är 4.0 måste vi på TNG vara rekrytering 5.0. Det krävs nya, innovativa sätt att hitta och känna igen kompetens bortom traditionella rekryteringsprocesser och högar av CV:n. Vi kan göra det vetenskapligt, objektivt och mätbart så att din organisation kan klara morgondagens utmaningar. Hör av dig om du vill veta mer!

Rekommenderat för dig