TNG
Vad betyder mångfald? TNG guidar till begrepp och förklarar varför mångfald bidrar till ökad innovationstakt och bättre affärsresultat för organisationer.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Vad betyder egentligen ordet mångfald?

Mångfald handlar om innovation genom olikheter

Ordet mångfald finns numera att läsa överallt. Alla företag med självaktning nämner ordet på sin hemsida. Men vad betyder det egentligen? Och vilka fördelar har mångfald för arbetsgivare? TNG guidar och reder ut begreppet.

Vad betyder mångfald?

Definitionen av mångfald varierar beroende på vilken källa man vänder sig till. Mångfald kan betyda:

 1. En variation av olika egenskaper hos individerna i en social grupp
  Wikipedia
 2. Ett förhållande som är växlande eller varierande och/eller som en generell beteckning för sådant som inom sig uppvisar åtskillnad
  Svenska Akademiens Ordbok
 3. En kulturell och åsiktsmässig mångfald i samhället, en organisation
  Norstedts Svenska Ordbok

Mångfald – mycket mer än vad som syns på ytan

Mångfald bidrar till oliktänkande, nya perspektiv och innovation. Vilket är viktigt för att skapa konkurrenskraftiga företag.

På den svenska arbetsmarknaden kopplas mångfald ofta till de lagstadgade diskriminerings­grunderna. Det vill säga:

 • Etnicitet
 • Ålder
 • Könsidentitet eller uttryck
 • Religion och trosuppfattning
 • Sexuell läggning
 • Funktionsnedsättning

I bästa fall. För i praktiken fastnar vi ofta vid ett fåtal parametrar som kön och etnicitet.

Därför vill vi på TNG istället tala om likheter och olikheter. Och vad olikheter i ett team eller på ett företag faktiskt resulterar i. Faktorer som gör att man tänker på olika sätt och utför arbetsuppgifter på andra sätt. Oavsett om det beror på att du är uppväxt i en annan kontext, om din hjärna avviker från normen, så kallat neurodiversity, om du har en funktionsnedsättning eller om du motiveras av andra aspekter än gemene man.

Resultatet av olikheter är ökad innovationstakt och lönsamhet. Givetvis är det inte alltid enkelt att leda mångfacetterade och heterogena team. Men flera studier visar att team med kognitiv mångfald löser problem snabbare. Tack vare mer innovativa och mer kreativa beslutsprocesser.

Det här är mångfald för oss på TNG! Och den här mångfalden går bara att skapa genom en fördomsfri rekrytering som fokuserar på kompetens. Där ingen sökande väljs bort på annat än just brist av rätt kompetens för ett specifikt jobb.

Mångfald - mycket mer än vad som syns på ytan. Källa: TNG
Isberget: Mångfald är ett brett begrepp där många ofta fastnar vid vad som syns utanpå. Men på TNG har vi valt att se begreppet bredare och illustrerar det ovan genom att dela upp det i synlig och osynlig mångfald. Alla faktorer som kan påverka oss när vi rekryterar och fattar avgörande anställningsbeslut.

Fördelar med att rekrytera för mångfald

Många fördelar med att rekrytera för mångfald.

Vad sker när vi genom fördomsfri rekrytering vidgar synen på mångfald och bjuder in alla talanger?

Jo, vi får en mer hållbar arbetsmarknad. Detta är extra viktigt utifrån två aspekter.

För det första så slutar vi då göra oss själva björntjänster. Alltså slutar tacka nej till och skrämma bort talanger. Människor som verkligen skulle göra ett bra jobb – kanske till och med skapa resultat utöver den vanliga – men som missas på grund av snäva uppfattningar om vad kompetens är. Eller utifrån (medvetna eller omedvetna) fördomar.

Det är svårt att hävda kompetensbrist – och samtidigt ställa krav på sju års erfarenhet i sin platsannons. För att nämna ett exempel bland många. Det är varken hållbart eller smart. Den saken är säker.

Sedan har vi den andra aspekten av hållbarhet som belyser människors värde och vår egen människosyn som rekryterare, chefer och HR-specialister. Att diskriminering helt enkelt inte är hållbart.

Visste du att… 

Diversifierade team fattar bättre beslut 87 % av tiden.

När företaget Cloverpop under två års tid följde 200 olika grupper och utvärderade hur de fattar beslut, visade det sig att i team där medarbetarna kände sig inkluderade och det rådde mångfald sett till ålder, kön, bakgrund och geografisk spridning, fattade de bättre beslut 87 % av tiden och levererade 60 % bättre resultat. Studien visar också att team med blandade kön fattar bättre beslut 73 % av tiden.

Källa: Hacking Diversity with Inclusive Decision-Making (Cloverpop)

Konkreta insatser för ökad mångfald

Åsa Edamn Källströmer, VD TNG, om nomineringen till JobTech-priset.

Så vad kan vi göra för att skapa möjligheter för ökad mångfald på arbetsmarknaden?

När vi grundade TNG för snart tjugo år sedan var det med utgångspunkt i en vision om en hållbar arbetsmarknad, där alla sökande får en rättvis och diskrimineringsfri bedömning av sin kompetens baserat på fakta – inte ålder, kön, utseende eller bakgrund. Vi såg ett stort behov av att förändra uråldriga och godtyckliga urvalsprocesser. Med drivkraften att hitta de bästa kandidaterna utan att låta fördomar och generaliseringar stå i vägen.

VD Åsa Edman Källströmer berättar:

– Ett exempel på detta är när vi valde att plocka bort det personliga brevet 2016. Det var definitivt ifrågasatt men vi såg att det fungerade. Och idag väljer allt fler organisationer bort brevet. Sedan 2016 har över 400 000 kandidater genomgått vår diskriminerings- och fördomsfria urvalsprocess och vårt candidate-NPS är +53. Det vill säga ett resultat i världsklass.

– Ett annat tydligt kvitto på att det vi gör verkligen fungerar är att vi med åren ökat vår tillsättningsgrad. Det beror helt enkelt på att vi letar bredare och inkluderar fler med rätt kompetens. Våra kunder bekräftar ofta att vi inte levererar de mest väntade kandidaterna utan i stället de bästa. Vi är ödmjuka att säga att vi är långt ifrån klara. Men vi har i alla fall påbörjat resan mot att uppnå en mer hållbar arbetsmarknad, där vi tar vara på all den kompetens och potential som finns.

2022 blev TNG nominerade till årets mångfaldsföretag i Recruitment Awards.

Nytt talangprogram för ökad mångfald inom IT

IT-talang som främjar mångfald och jämställdhet - Diversity4TechDiversity4Tech är talangprogrammet från vårt dotterbolag Ada Digital som riktar sig till företag och IT-talanger som vill utmana Tech-branschen på riktigt.

Diversity4Tech säkrar inte bara bristkompetenser för att möta framtidens behov. Utan gör det dessutom med ett tydligt jämställdhets- och mångfaldstänk. Allt för att hitta och attrahera topptalanger med stor potential och skapa framgångsrika och innovativa team som vågar tänka nytt.

Rekrytera framtidens IT-talanger

Tips på fördjupande läsning om mångfald

 • Kulturell mångfald
  Kulturell mångfald ökar innovationstakten och kreativiteten. Det gäller bara att undvika vanliga fallgropar.
 • Kognitiv mångfald
  Kognitiv mångfald ökar innovation och lönsamhet. Därmed är det hög tid för chefer att utmana sina fördomar och rekrytera medarbetare som går mot strömmen!
 • Mångfaldsdata i rekrytering – så mäter du mångfald
  Vilken mångfaldsdata får man egentligen lov att samla in om jobbsökare och (framtida) medarbetare? Hur ska uppgifterna lagras? Och vad är bra KPI:er? Ta del av TNG:s heltäckande guide om mångfaldsdata i rekrytering!
 • Prenumerera på nyhetsbrev om fördomsfri rekrytering
  Vill du ha koll på det senaste inom fördomsfri rekrytering, mångfald och inkludering? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få trender, nyheter och inspiration direkt till din mailkorg. Kostnadsfritt varje månad.
Rekrytera och hyr personal fördomsfritt med TNG - för ökad mångfald och innovationstakt

Fördomsfri rekrytering – för mångfald och ökad innovationstakt

På TNG arbetar vi med fördomsfri rekrytering, bemanning och interim. Med vår objektiva och datadrivna rekryteringsmetod hittar vi inte bara de mest lämpade kandidaterna för varje unikt uppdrag. Vi bidrar också till mångfald och mer konkurrenskraftiga och innovativa företag. Vill du veta hur vi kan hjälpa ditt företag också – kontakta oss idag.

Rekrytera och hyr personal i hela Sverige

Rekommenderat för dig