TNG
3 snabba med 3 rekryterare på TNG: Därför är fördomsfri rekrytering bra för dig och öppnar dörrar i din karriär

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Därför är fördomsfri rekrytering bra för dig som söker jobb

3 snabba svar från våra rekryterare

Vad är egentligen fördomsfri rekrytering och vilka fördelar finns det för dig som söker jobb? Kan man göra något själv för att motverka fördomar? Och hur ser en rekryterare på saken? Vi ställde tre snabba frågor till två rekryterare på TNG.

Fördomsfri rekrytering handlar om sunt förnuft. Och även om rekryteringsmetodiken i sig är komplex, ska det ska alltid vara enkelt för dig som söker jobb. Så lyssna gärna på våra rekryterare Dana och Pär och upptäck fördelarna med att söka jobb fördomsfritt!

Dana Jennerström rekryterare på TNGDana Jennerström, rekryteringskonsult och konsultansvarig:

Vad är fördomsfri rekrytering?

– Fördomsfri rekrytering handlar om att skapa möjligheter som är lika för alla. Om att öppna dörrar och att välja en rekryteringsmetod som inkluderar snarare än avgränsar och väljer bort. Och att jag som rekryterare bedömer en ansökan utifrån vetenskapligt beprövade metoder och inte subjektiva uppfattningar.

Varför är det bra för dem som söker jobb?

– En av metod som hjälper mig att arbeta fördomsfritt är våra personlighets- och kompetenstester. Testerna är bra eftersom de skapar en mer rättvis möjlighet för dig att påvisa potential och kompetens, ofta sådant som sällan syns i ett CV. Eftersom alla sökande gör samma tester konkurrerar man också om jobbet på lika villkor.

Dessutom bortser testresultaten från allt som är ovidkommande – ålder, kön, etnicitet och andra yttre faktorer som inte hänger ihop med prestation och potential. Istället lyfter och identifierar testerna din begåvning, konkreta färdigheter och personlighet. Sådant som faktiskt spelar roll i ett jobb.

Vad kan man som jobbsökare själv göra för att inte riskera att bli bortvald på fel grunder när man söker jobb?

– Uppge inte ålder, kön eller nationalitet. Det är ingen information som vi efterfrågar och därmed inte heller lägger vikt vid. Ett annat tips är att inte lägga tid på att skriva långa personliga brev med information om fritidsintressen, familjesituation eller annat som inte är kopplat till din kompetens.

Pär Johansson rekryterare på TNG TechPär Johansson, regionchef:

Vad är fördomsfri rekrytering?

– För mig som i många år arbetat som rekryterare är fördomsfri rekrytering en strukturerad metodik och process som syftar till att rekrytera fördomsfritt. Det bidrar till mångfald på arbetsplatser och att människor ges möjlighet att komma till sin rätt, vilket i sin tur bidrar till innovativa och lönsamma organisationer.

Varför är det bra för dem som söker jobb?

– Jag tycker att det är bra att alla sökande får samma möjlighet att bli rättvist bedömda i en rekrytering utifrån de egenskaper och färdigheter som är avgörande för jobbet de söker. De blir med andra ord inte bortvalda på felaktiga grunder – vilket tyvärr är lätt hänt när det inte finns en strukturerad process och konkreta bedömningsverktyg för den som rekryterar.

Vad kan man som jobbsökare själv göra för att inte riskera att bli bortvald på fel grunder när man söker jobb?

– Ett givet tips är att ha ett uppdaterat CV med fokus på kompetens. Skippa privata detaljer och se till att framhäva kompetenser som är relevanta för rollen du söker. Jämför med vad som efterfrågas i platsannonsen och ta gärna hjälp av en CV-guide eller någon som är van att läsa CV:n. Lycka till!

Tycker du också att det låter vettigt och är nyfiken på att se hur det går till? Sök ett av våra lediga jobb redan idag!

TILL ALLA LEDIGA JOBB!

Rekommenderat för dig