TNG
kvinna medarbetare kontor glad

Lästid: 3 minuter

Utmaningen för dig som mellanchef

Så lyckas du som mellanchef

Att vara chef är inte alltid en dans på rosor, i synnerhet om du arbetar som mellanchef. Som den viktiga länken mellan toppcheferna och resten av personalstyrkan får du direktiv uppifrån om ”företagets bästa”. Samtidigt som du underifrån kan möta motstånd att du ”bara kör över personalen och aldrig tänker på deras välmående”. Men, det finns knep för att kunna balansera detta. Och för dig som lyckas är mellanchefsrollen helt klart stimulerande och väldigt utvecklande.

I mellanchefsrollen hittar vi ofta eldsjälarna som håller organisationen vid liv. Även fast du säkert fått höra skräckexempel så är förmodligen tjänsten som mellanchef den mest utmanande och stärkande rollen om du tycker om människor. Utöver det så samlar du på dig erfarenhet. En naturlig språngbräda för vidare steg i din utveckling och karriär. Men, går det att förbereda sig inför utmaningarna som kommer med en mellanchefstjänst? Svaret är ett rungande ja: nedan listar vi sju egenskaper för dig att lusläsa.

7 egenskaper du behöver för att trivas som mellanchef

Som mellanchef förstår du vikten av att kunna prioritera och att den ena dagen inte är den andra lik. Rollen ser ofta olika ut och så även ansvaret. Kanske ser du till att ekonomiavdelningen går som den ska, eller så sköter du ett företags marknadsföring. Oavsett vad du gör ser dagarna säkert olika ut. Och det kräver att du som mellanchef  bland annat:

medarbetare team dator glada kontor - så lyckas du som mellanchef

 1. Ha förmågan att rekrytera rätt personer till teamet
  Vilka kunskaper behöver dina medarbetare? Att kunna identifiera kunskapsluckor i teamet kan vara en riktigt bra egenskap. Det resulterar i en effektiv och fungerande avdelning. Som mellanchef är det därför bra att du kan ställa de rätta frågorna som säkerställer rätt kompetens.
 2. Vara en respekterad ledare
  Du behöver ha förmågan att hålla dina anställda ansvariga när det behövs. Samtidigt som det är viktigt att du kan ge dina medarbetare stöd för att kunna göra ett bra arbete. En önskvärd kombination av egenskaper med andra ord.
 3. Ha utmärkta kommunikationsegenskaper
  En riktigt bra mellanchef håller sina anställda informerade genom att vara transparent i sin kommunikation. När något händer som rör teamet är det du som mellanchef som ser till att alla får nödvändig information.
 4. Ha förmågan att delegera
  Det är inte bara ineffektivt med dubbeljobb, det är även uttröttande för dig som mellanchef att behöva utföra dina anställdas arbete. Att kunna delegera uppgifter och ansvar är därför viktigt. Så att du kan fokusera på att leda teamet i rätt riktning.
 5. Vara en stabil beslutsfattare
  Även fast du inte är högsta beslutsfattare behöver du känna dig tillräckligt säker i din roll för att kunna fatta de typen av beslut som faller inom ditt ansvarsområde. Utöver det bör du som mellanchef kunna träna dina medarbetare i problemlösning.
 6. Kunna engagera ditt team
  Som mellanchef behöver du inte nödvändigtvis kunna sätta strategiska mål, men det är definitivt en egenskap som ofta efterfrågas. I rollen behöver du däremot ha förmågan att engagera och motivera ditt team till gemensamma mål.
 7. Vara bra med människor
  Är du en så kallad people person? Du har kanske hört uttrycket förr: någon som kan handskas med alla typer av människor. En mellanchef med denna egenskap kan samarbeta och kommunicera med alla hen möter, som är en bra lyssnare och skapar psykologisk trygghet i teamet.


Sök ditt nästa jobb som mellanchef eller teamchef via TNG

Så för dig som blivande chef eller mellanchef – ta en titt in på våra aktuella chefsjobb. Du vet väl om att du alltid söker fördomsfritt hos oss?

På TNG Lead ställer vi alltid kompetensbaserade intervjufrågor till dig som kandidat. Vår fördomsfria chefsrekrytering mäter ledarskapspotential, digital mognad, förändringsbenägenhet och framtida arbetsprestation. Allt för att du som mellanchef ska hitta ditt nästa chefsjobb och kunna bygga ett framgångsrikt och produktivt team.

Sök jobb som mellanchef!

Rekommenderat för dig