TNG
tng-gruppintervju-intervju-grupp-soka-lediga-jobb

Rekryteraren tipsar: 3 råd inför din gruppintervju

Grattis till din kommande intervju!

Så lyckas du på gruppintervjun – Julia Wengse tipsar

Vad kul att du sökt jobb hos oss på TNG och blivit inbjuden till en gruppintervju. Känns det lite nervöst? Osäker på vad som förväntas av dig? Ingen fara – läs tipsen nedan från Julia Wengse, affärsansvarig rekryterare på TNG i Stockholm. Julia förklar hur gruppintervjuer fungerar och delar med sig av sina bästa råd.   

I vissa ansökningsprocesser genomför vi på TNG gruppintervjuer. Det sker efter att alla sökande genomfört arbetspsykologiska screeningtester och haft en första intervju med en rekryterare. Oftast använder vi gruppintervjuer som urvalsmetod när vi rekryterar till flera tjänster samtidigt på samma företag. Det är även vanligare med gruppintervjuer för jobb inom kundservice, där social interaktion och samarbete är en stor del av arbetets vardag.

Läs även: 5 smarta frågor att ställa på din anställningsintervju

Gruppintervju – hur går det till?

Alla sökande som efter tester och den första intervjun matchar krav- och kompetensprofilen för jobbet blir inbjudna till gruppintervju. Varje gruppintervju brukar bestå av fyra till sex personer och vid inbjudan får ni alla ta del av samma instruktioner såsom tid, plats och eventuella förberedelser som du ska göra hemma. Det kan exempelvis vara att förbereda en kort presentation av dig själv, ofta inte mer än på ett par minuter.

När du väl är på plats så börjar gruppintervjun med att rekryteraren gör en presentation av jobbet och vad gruppintervjun kommer att fokusera på idag. Som deltagare kan du sedan få olika uppgifter. Ibland kan det vara ett frågeformulär med utvalda frågor som är relevanta att djupdyka i för den aktuella tjänsten. Och där du sedan får tid på dig att fundera lite på frågorna.

Likt en pinne vid lägerelden lämnar vi sedan över en stor del av ansvaret till dig och de andra deltagarna, där ni frågar varandra och får möjlighet att flika in med följdfrågor.

Här är målet att ni ska få ett samtalande klimat där ni, förutom att resonera kring vad som är viktigt i jobbet, även får möjlighet att berätta och förklara era svar för varandra.

Under tiden bedömer vi ditt sätt att vara i gruppen, hur du lyssnar in, presenterar dina tankar och agerar med andra – viktiga delar i alla servicejobb.

Vad tycker jobbsökarna?

Vi har nästan enbart fått positiv feedback från våra kandidater. De flesta tycker att det har varit roligt, avslappnande och nytänkande. Man tycker att intervjugruppen har varit lagom stor och att alla fått göra sig hörda. Trots att det är en intervju tillsammans med andra så får alla får sin egen tid och det brukar vara uppskattat att det blir mer ett samtal än en strikt intervju.

Julias 3 bästa tips inför din gruppintervju!

  1. Var inte för fokuserad på dig själv
    Alla ska få besvara frågor och du är kallad på intervjun av en anledning. Vi har redan sett potential i dig och du har kommit en bra bit på vägen. Istället för att fokusera på enbart dig själv, försök att lyssna och var lyhörd på dina gruppkompisar. Se dem inte som konkurrenter – de kan vara dina framtida kollegor!
  2. Dela med dig av erfarenheter
    De bästa intervjuerna har varit när kandidater delar med sig mycket av sin tidigare erfarenhet. Situationer (roliga/tråkiga/spännande) som den sökande upplevt i sitt tidigare arbete och delar med sig av är alltid intressant och skapar ett klimat där fler vågar dela med sig, känner igen och öppnar upp sig.
  3. Var avslappnad och förberedd
    Som i alla intervjusituationer är det alltid bra att vara påläst och förstå vad tjänsten innebär. Det är också bra att våga ställa frågor och öppna upp till diskussion. Var dig själv, slappna av och förbered dig för en rolig och givande timme!

Läs även: 8 steg för att knipa ditt drömjobb

Lycka till! /Julia

Jobbpodd från TNG,

Ännu fler tips för ditt jobbsökande!

Vill du veta mer hur vi rekryterare tänker kring rekrytering?

Lyssna på vår jobbpodd. Här bjuder TNG:s rekryterare på tips och råd när du söker lediga jobb eller går i karriärtankar. På korta 10-minutersavsnitt hjälper vi dig med löneförhandling, klädsel inför intervju och mycket annat.

Jag vill lyssna på podden nu!