TNG
Skriva CV med fokus på fakta

Så skriver du ett tydligt CV med fokus på fakta – inte känsla

Att skriva CV där din kompetens och fakta står i rampljuset behöver egentligen inte vara så svårt. Det handlar bara om att fokusera på det viktigaste – din kompetens och erfarenhet – och lyfta upp all fakta. Så här gör du!

När du söker jobb genom TNG bryr vi oss endast om din kompetens och din potential. Det innebär att vi gör allt vi kan för att bedöma jobbsökare objektivt och inte låta magkänslan eller våra egna fördomar styra. Därför struntar vi hur gammal du är, hur många barn du har eller vad din katt heter. Av den anledningen har vi skrotat det personliga brevet eftersom vi bara vill ha ett tydligt CV eller en fullständig LinkedIn-profil med fokus på fakta.

För att verkligen lyfta fram din erfarenhet och kompetens kommer här några tips hur du kan skriva CV med fokus på det viktigaste:

Först ut: Förklara varför du söker jobbet

Högst upp på ditt cv förklarar du kort varför du söker tjänsten och vad just du kan tillföra företaget. Här är det viktigt att anpassa texten efter den typ av jobb du söker, så att det märks att du vet vad du söker och varför du skulle passa bra. Använder du istället LinkedIn som CV så kan du lägga in den här informationen i det fältet i din profil som heter summary/sammanfattning

Din erfarenhet: Du är mer än din titel

Förutsätt inte att den som läser ditt CV per automatik förstår vad din yrkesroll innebär på just din arbetsplats. Förklara din titel och berätta mer konkret vad du gjort om dagarna och vilka ansvarsområden du haft – två, tre meningar per anställning är bra.

Har du spetskompetenser som gör att du passar jobbet som hand i handske? Lyft upp dessa kunskaper i ett eget stycke så att de inte riskerar att drunkna bland all information.

…kanske till och med MYCKET mer

Har du deltagit i projekt eller andra förbättringsåtgärder, utöver ordinarie arbetsuppgifter? Försök vara kompetens-, erfarenhets- och kunskapsfokuserad i ditt CV: vad du lärt dig och vilka resultat du uppnått är minst lika viktigt som att redogöra för arbetsuppgifterna.

Det gäller även annat än anställningar. Du kanske varit ledare för någon idrottsförening, arrangerat en festival eller annat event på din fritid, eller arbetat ideellt och på så sätt skaffat dig olika färdigheter? Konkretisera.

Precisera!

Det räcker inte att skriva att du “har jobbat i de vanligaste redovisningsprogrammen” – lista upp vilka program och system du kan. Det är viktigt av två skäl: dels för att undvika missförstånd och säkerställa att rekryteraren förstår vad du faktiskt kan, och dels för att göra ditt CV sökbart.

Matchar CV:t vad som efterfrågats?

Läs igenom platsannonsen noggrant och markera gärna de viktigaste kompetenserna. Lusläs sedan ditt CV och säkerställ att du fått med och verkligen skrivit ut hur du matchar de viktigaste punkterna i platsannonsen.

Lättläst är A och O

Om ditt CV är ostrukturerat, plottrigt eller på annat sätt rörigt, är risken stor att rekryteraren missar något väsentligt. Tydlig struktur och lättläst typsnitt gör att dina kompetenser och fakta får spela huvudrollen och komma till sin rätt. Längd? Max 1-2 sidor långt CV är vad alla rekryterare efterfrågar.

Hur kontaktar vi dig?

Lyft tydligt fram hur vi kontaktar dig via e-post, telefon eller Linkedin. När du söker jobb via oss på TNG så behöver du inte uppge din ålder eller personnummer på ditt CV, eller bifoga en bild, eftersom du söker helt fördomsfritt.

När vi sedan bedömer kandidater gör vi en totalbedömning utifrån ditt CV, resultatet på dina arbetspsykologiska screeningtester och kompetensbaserade intervjuer. Det gör att vi struntar i magkänslan och istället gör en objektiv bedömning där din kompetens och potential att prestera hos din framtida arbetsgivare är i fokus.

Känns det som du fått med dig några bra tips på hur du ska skriva CV? Bra! Passa då på att testa ditt nya CV genom att söka några av våra lediga jobb.

Lycka till!

Jobbpodd - allt om cv när du söker jobb

En podd om CV

Har du lyssnat på vår jobbpodd? Inte? Då är det dags! I det här avsnittet av vår jobbpodd får du reda på allt du någonsin velat veta om CV. Våra rekryterare bjuder på sina bästa tips kring hur du ska skriva ditt CV, vad det ska innehålla, struktur, bild eller inte och mycket mer!

Lyssna på vårt CV-avsnitt idag!