Lästid: 4 minuter
Senast redigerad:
3 vanliga anledningar till att du inte fick jobbet
Nej, det är inte fel på ditt CV – här kan vara svaret varför
Varför fick du inte det där jobbet du sökte? Hur kunde rekryteraren missa att du passade perfekt? Ditt namn stod ju praktiskt taget över hela jobbannonsen! Kanske accepterar du läget men vill ändå förstå. Men att fråga rekryteraren vad som var fel på eller saknades i ditt CV är inte lösningen. Låt oss förklara varför.
Har du också blivit tipsad om att efter ett avslag i en ansökningsprocess ringa rekryteraren och fråga vad du kan justera i ditt CV? Tipset går att hitta på många sajter som handlar om karriär och jobbsökande – och det är inte ett dåligt förslag i sig. Du förtjänar att få veta varför du inte gick vidare i rekryteringsprocessen, oavsett om du blev kallad på intervju eller inte.
Men om du hör av dig så måste du också vara inställd på få ett ärligt svar – ett svar som allt för ofta inte alls handlar om ditt CV.
Därför fick du inte jobbet
För faktum är: det är sällan som våra rekryterare på TNG faktiskt väljer bort en sökande på grund av ett dåligt CV. Och även om ditt CV skulle sakna viktiga delar, och hur gärna vi än skulle vilja ta oss tid för att ge dig några väl valda tips, så ingår det vanligtvis inte i en rekryterares arbete.
Självklart ger vi dig gärna personlig feedback på ett CV, men inte så ingående som en jobbcoach eller arbetsförmedlare.
Skälet till att du inte fick jobbet eller inte blev kallad till intervju kan normalt inte isoleras till ett CV, utan kan bero på många olika saker. Tre av de vanligaste faktorerna är:
- Matchning mot företagets behov
- Konkurrens
- Löpande urval
Låt oss gå igenom dessa skäl var för sig.
1. Du behöver matcha företagets behov
När vi går igenom ansökningar för ett jobb så gör vi det med en enda tanke i huvudet: hur väl matchar varje sökande företagets behov. Innan det lediga jobbet utannonseras har nämligen våra rekryterare, tillsammans med företaget som har en ledig tjänst, gjort en så kallad kompetensanalys. I analysen tar vi reda på vad som krävs för att klara jobbet. Det kan både vara formella meriter och faktorer som bidrar till en framtida potential att lyckas, exempelvis motivation eller specifika färdigheter.
Analysen är sedan rekryterarens stöd genom hela rekryteringsprocessen. Det är den som bestämmer vad rekryteraren letar efter och vilka sökande som går vidare till nästa steg.
Alla jobb är olika, och även om tjänsten kallas för samma sak så ser ofta analysen och behovet annorlunda ut. Ibland är det den tidigare erfarenheten som är viktigast – ingen blir anställd som kirurg utan att ha använd en skalpell tidigare, och det är ovanligt att bli försäljningschef utan att ha arbetat med försäljning själv.
Men i andra jobb kanske inte din arbetslivsbakgrund är så viktig, utan arbetsgivaren lägger större vikt vid personliga egenskaper eller förmågor som logisk slutledningsförmåga, servicemedvetenhet eller simultankapacitet.
Lästips! 8 steg för att knipa ditt drömjobb
Andra gånger kan den avgörande faktorn vara något så enkelt som din tillgänglighet. Har chefen behov av att ha tio personer på plats den 25 oktober så spelar det ibland ingen roll att du har bäst meriter. Huvudkravet var ett tidigt startdatum.
2. Ökad konkurrens med många sökande
Om flera sökande uppfyller företagets grundläggande krav för att vara aktuell för jobbet, så uppstår det en konkurrenssituation. Det innebär att även om du har rätt kvalifikationer, meriter, personlighet, förmågor och motivation för tjänsten, kan någon annan ha mer erfarenhet eller annan personlighetsprofil och därför matcha jobbet bättre.
Till vissa lediga jobb kan en rekryterare ta emot flera hundra ansökningar. Och även om majoriteten av de sökande uppfyller skallkraven i platsannonsen, så är det normalt bara en handfull som blir kallade till intervju.
3. Löpande urval
Idag blir det också allt vanligare med löpande urval av ansökningar. Det innebär att de som snabbt söker när ett ledigt jobb utannonseras kan lyckas knipa jobbet. Detta trots att kandidater som skickar in ansökan senare kan ha mer erfarenhet. Det här är extra vanligt i bemanningsbranschen, där uppdragsgivaren har ett brådskande behov av att få in personal.
Samarbete mellan dig och rekryteraren
Men hur ska du då göra för att öka dina chanser till att nästa gång knipa drömjobbet? Precis som det är våra rekryterares jobb att ge alla intresserade samma chans att söka ett jobb, så är det din uppgift ge din rekryterare en så god bild som möjligt av vad du kan.
För att öka dina chanser handlar det om att lyfta fram dina mest relevanta erfarenheter och kunskaper i ett faktabaserat CV eller profil på LinkedIn. Som ett komplement behöver du hos TNG även ta dig tid att göra kompetens- och personlighetstester och skriva en motivering.
För vissa jobb kan du ibland behöva visa din kompetens på andra sätt. Det kan vara arbetsprov, kunskapstester eller lösa ett case.
Det är helheten som spelar roll
Men kom ihåg. För att lyckas med din ansökan så behöver du se till helheten, där ditt CV endast utgör en del av rekryterarens urval.
Om du ser till helheten och fortfarande inte förstår varför din ansökan inte matchade jobbet och faktiskt vill veta, så hör av dig till rekryteraren.
Avslutningsvis – några uppmuntrande ord på vägen:
Även om det känns trist att du inte fick det där jobbet som lät så bra så kommer det med största sannolikhet att dyka upp andra jobb som också passar dig. Precis som att många människor med olika bakgrunder kan klara av ett jobb, så finns det mer än ett jobb som du kan trivas på. Så ge inte upp!
Varför inte att på en gång ta reda på vilka andra möjligheter som finns? Spana in alla lediga jobb vi har på TNG just nu!
På TNG ger vi alla sökande återkoppling
På TNG meddelar vi alla sökande även när de inte går vidare i en rekryteringsprocess. Du kan även själv följa din ansökan och få svar genom att logga in på din profil i vårt nätverk. I samband med ett avslag försöker vi alltid ge så konkret återkoppling som möjligt. Träffades vi på en intervju så brukar feedbacken i regel vara mer omfattande än om vi inte haft personlig kontakt – helt enkelt för att det finns mer att säga.
Känner du själv att du, trots vår kommunikation, inte förstår varför du inte gick vidare så är du alltid välkommen att ta kontakt med din rekryterare per mail eller telefon.
Vi hörs!