TNG
Ahlstrom-Munksjö hjälp med sin ingenjörsrekrytering från TNG Tech

Lästid: 3 minuter

Välutbildade ingenjörer förnyar verkstadsindustrin

Ahlstrom-Munksjö vågade utmana sig själva

Du har med all säkerhet använt produkter med material från den internationella koncernen Ahlstrom-Munksjö utan att tänka på det. Bland annat utgör deras fibertyg grundmaterialet i våtservetter, så kallade wipes. I en tid där många har svårt att hitta rätt personal har man här med hjälp av nya tankesätt utmanat sig själva och sina sätt att rekrytera.

Med 6 000 medarbetare fördelade på 41 produktionsanläggningar i 14 länder är Ahlstrom-Munksjö en stor och ledande spelare i branschen. Det är ett klassiskt industriföretag som är ledande inom sitt område och med kunder över hela Europa. De tillverkar olika sorters fibermaterial som används både i industriella applikationer, inom vården och i konsumentprodukter.

Olof Nilsson är platschef på Ahlstrom-Munksjös fabrik i Ställdalen, en liten bruksort i Örebro län med anor från slutet av 1700-talet och drygt 500 invånare. Fabriken har funnits länge på orten och sysselsätter 140 personer.

Olof Nilsson är platschef på Ahlstrom-Munksjös– Visst är vår geografiska position något av en utmaning när vi ska anställa. Att vi kan erbjuda en attraktiv arbetsplats är avgörande. Det är nästan alltid så att medarbetare med hög utbildning pendlar in. Vi har bra tågförbindelser och vi står för tåg-kort ihop med att man får räkna tiden på tåget som arbetstid för att underlätta för medarbetarna, säger Olof.

En miljö som lockar ingenjörer

För Ahlstrom-Munksjö gäller det att lyfta fram fördelarna med att vara ett starkt, internationellt varumärke för att locka medarbetare. I Ställdalen kan de anställda följa hela tillverkningsprocessen: från råvaror, vidare till framställningen som sker med avancerad kemi- och pappersteknik, till färdig produkt som distribueras ut till kunder i Europa. De kör fem-skift på en av de två maskinerna för att upprätthålla produktionen dygnet runt.

Det är kort sagt en miljö som kräver hög teknisk kompetens och som lockar allt från ingenjörer, logistiker, processoperatörer till tekniker.

Olof Nilsson och TNG Tech har på kort tid byggt upp ett nära samarbete. Trots intressant teknik och bra förmåner behövde Ahlstrom-Munksjö hjälp med sin rekrytering. Det började med en logistikingenjör som skulle hyras in våren 2017. En roll som är notoriskt svår att tillsätta eftersom det råder en skriande brist på kandidater inom supply chain management. Det blir inte enklare av att tjänsten ligger på pendlingsavstånd.

Olof träffade TNG Tech och tillsammans mejslade de fram en kompetensprofil som innehöll mer ”bör” än ”skall”. En gedigen utbildning var en önskan medan erfarenhet var av mindre betydelse. Personliga egenskaper som att vara positiv, ambitiös och visa framåtanda var viktigare. Kort sagt, en profil där utvecklingspotentialen var viktig.

– I tjänsten ingick det att utveckla våra logistikflöden, få ordning på processerna och förbättra. Prisförhandlingar är också en väsentlig del av arbetet. Råvaran står för en stor del av våra kostnader. Jag ville ha in någon som var välutbildad, som kunde ta med sig in ett nytänk och många idéer

Ny energi och nya tankar viktigt för Ahlstrom-Munksjö

Och TNG Tech lyckades få fram flera kompetenta kandidater tack vare sina vetenskapsbaserade metoder där arbetspsykologiska tester spelar en stor roll. Olof uppskattade särskilt den sammanställning han fick efter första gallringen som innehöll ett utlåtande om vilken kandidat som TNG Tech rekommenderade. Här lyftes både kandidaterna potential och motivationskraft upp, liksom hur väl kandidaterna matchade kompetensprofilen.

– Det var en stor hjälp istället för att få tio okommenterade kandidater. Jag är väldigt imponerad av TNG:s arbete. Det har en intressant metodik som inte bara handlar om cv. De letar fram de duktiga och det går snabbt. Dessutom vågar de utmana oss som rekryterar så att vi också tänker lite nytt och går utanför våra egna tankar kring hur en typisk medarbetare ska se ut.

Att se förbi cv:et för med sig mångfald. Något som är viktigt för alla moderna företag, även för Ahlstrom-Munksjö.

I Ställdalen arbetar de aktivt med att blanda äldre och yngre. Olof tycker det ger bra resultat för hela teamet. De yngre lär sig av de äldre och inte minst tvärtom. Inom den traditionella tillverkningsindustrin behövs det ny energi och nya tankar för en positiv utveckling.

Vad sticker ut i samarbetet med TNG Tech?

– Jag tycker det är hela affärsmodellen där de vänder rekryteringen och börjar med ett testpaket utvecklat för oss istället för att titta på cv:et först. Andra headhunters har sin databas och gör en search där de ringer runt. De når kanske inte alltid de personer som faktiskt vill byta jobb och framförallt missar de kandidater som har stor potential men kanske inte den traditionella bakgrunden.

Rekryterat och hyrt in personal

TNG Tech har hittills rekryterat och bemannat fyra tjänster till fabriken i Ställdalen. Olof menar att alla kandidater har varit väldigt kvalificerade. Han avslutar:

– De personer som vi har valt har dessutom visat sig vara som klippt och skurna för sina jobb.

Vi lämnar en nöjd kund i idylliska Ställdalen där dygnet-runt-produktionen aldrig stannar av tack vare effektiv teknik och rätt kompetens på rätt plats.

Rekrytera och hyr personal vetenskapligt inom inköp, Supply Chain och logistik

TNG Tech: Specialister på Supply Chain

TNG Tech specialiserar sig på rekrytering inom inköp och logistik, något som ställer höga krav på våra rekryterare eftersom det råder kandidatbrist inom området. Men med TNG Tech hittar vi de kandidater du letar efter och säkerställer att de gör bästa möjliga jobb på ditt företag. Vi gör det med arbetspsykologiska screeningtester, kompetensbaserade och faktabaserade kandidaturval och en vetenskaplig rekryteringsprocess som bidrar till mångfald och kvalitetssäkrar dina framtida medarbetare.

Inom supply chain rekryterar och hyr vi ut specialister och chefer inom logistik- och inköpsområdet. Våra kunder finns på moderna e-handelsföretag som klassiska verkstadsföretag.

Så kan vi hjälpa dig

Rekommenderat för dig