TNG
Tips för ökad mångfald och inkludering på arbetsplatsen

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Bygg broar med mångfald – så lyckas du som arbetsgivare

Tips för ökad mångfald och inkludering på arbetsplatsen

Vad betyder egentligen mångfald? Och hur kan vi konkret arbeta med att främja mångfald vid rekrytering och skapa mer inkluderande arbetsplatser? Den frågan ställde vi till fyra av våra medarbetare på TNG i samband med EU Diversity Month. Ta del av deras tips och låt dig inspireras!

Under maj månad firas varje år European Diversity Month – ett initiativ från EU-kommissionen för att uppmärksamma vikten av mångfald och inkludering på arbetsplatser. Under månaden riktas strålkastarljuset runt om i EU mot vikten av mångfald och inkludering. På arbetsmarknaden såväl som samhället i stort. Firandet sker genom att organisationer anordnar evenemang och aktiviteter för att uppmärksamma, utbilda och inspirera kring ämnet.

4 medarbetare på TNG tipsar om mångfald

Temat för Diversity Month 2023 var att uppmuntra organisationer att ”bygga broar” med mångfald. Till sina anställda, affärspartner, leverantörer och den bredare allmänheten. Här tipsar därför fyra av våra medarbetare på TNG om hur vi kan lyckas med just det. Under mångfaldsmånaden och året om. Allt för att säkra en långsiktigt hållbar arbetsmarknad, där vi tar tillvara på all den kompetens och potential som finns.

Jari Asplund, Growth operations specialist på TNG, om hur vi kan arbeta för ökad mångfald på arbetsplatsen.

Jari Aplund, Growth operations specialist

Vad betyder mångfald för dig?
– Mångfald är roligt! Lika barn leka bäst brukar det ju heta men min erfarenhet är att olika barn hittar på de roligaste lekarna. På en arbetsplats innebär mångfald olika personer med olika bakgrund och perspektiv. Det skapar inte bara intressanta diskussioner i lunchrummet utan underlättar också för att till exempel skapa en positiv och inkluderande användarupplevelse för alla kunder och anställda.

Hur kan man bygga broar med mångfald mot sina kunder och/eller kandidater?
– Det är viktigt att tänka på hur man kommunicerar på alla sätt. Att alla känner sig välkomna och inkluderade när de kommer in på hemsidan. Det kan handla om att tänka över bildval. Behöver en finansman till exempel alltid vara en man i kostym? Det handlar också om att anpassa användarupplevelsen så att alla kan till sig innehållet på bästa sätt. Bara en sådan enkel sak som att erbjuda översättning så man kan läsa sidan på sitt modersmål kan göra stor skillnad.

Ditt bästa tips för att bidra till en inkluderande arbetsmiljö och öka alla medarbetares känsla av tillhörighet?
– Inte vara dömande. Välkomna i stället oliktänkande, se styrkan i det och hur olika perspektiv kan bidra till affären och att förstå er kundmålgrupp bättre. Och underskatta inte den klassiska high fiven!

Andrea Kjellin, rekryteringskonsult och konsultansvarig på TNG, om hur vi kan bygga broar med mångfald.

Andrea Kjellin, rekryteringskonsult och konsultansvarig

Vad betyder mångfald för dig?
– Att alla har något unikt att erbjuda, att alla har rätt att ta plats och att vi alla kan bidra med olika kompetenser. Våra diverse olikheter gör oss starkare som team och genom att vara öppen för olikheter säkerställer vi att vi inte går miste om fantastiska medarbetare.

Hur kan man bygga broar med mångfald mot sina kunder och/eller kandidater?
– Mycket handlar om ens attityd och kunskap. Finns det bra förebilder i företagets ledningsgrupp som lyfter vikten av mångfald i ett team, så kommer medarbetaren också tycka att mångfald är viktigt. Diskutera ämnet öppet och ofta och satsa på utbildningar för att skaffa verktyg för hur man kan öka mångfald på arbetsplatsen.

Ditt bästa tips för att bidra till en inkluderande arbetsmiljö och öka alla medarbetares känsla av tillhörighet?
Hälsa på alla, ta dig tid att bry dig om alla, var rädda om varandra!

Niklas Bragée, storkundschef på TNG, om hur vi kan främja mångfald och inkludering på arbetsplatsen.

Niklas Bragée, storkundschef

Vad betyder mångfald för dig?
– Mångfald för mig är att låta människor med olika bakgrund och perspektiv få plats i ett samtal och i samhället i stort.

Hur kan man bygga broar med mångfald mot sina kunder och/eller kandidater?
– Prata om värdet av mångfald. Det är först när man förstår hur och varför mångfald bidrar till ett bättre resultat, till exempel att hitta och välja fram den bästa kandidaten för ett ledigt jobb, som broar byggs och förändring skapas på riktigt.

Ditt bästa tips för att bidra till en inkluderande arbetsmiljö och öka alla medarbetares känsla av tillhörighet?
– För att skapa inkludering på riktigt behöver det i grunden finnas ett genuint intresse för människor och en vilja att låta alla komma till tals. En känsla av tillhörighet är mer komplext och tar längre tid att bygga upp. Det underlättar om man som organisation har ett tydlig och emotionellt tilltalande Why, som jag som anställd kan relatera till och vilja vara en del av.

Åsa Pettersson, rekryteringskonsult och konsultansvarig på TNG, tipsar om hur arbetsgivare kan arbeta med mångfald och inkludering.

Åsa Pettersson, rekryteringskonsult och konsultansvarig

Vad betyder mångfald för dig?
– Att ha ett öppet sinne för olikheter hos människan. Att utgå ifrån att vi fungerar och tänker olika vilket gör oss bra på olika saker utifrån våra förutsättningar, bakgrund och erfarenheter. Och att det kan bygga starka team där man kan täcka betydligt fler målgrupper än med en homogen arbetsgrupp – vilket ger en starkare affär.

Hur kan man bygga broar med mångfald mot sina kunder och/eller kandidater?
– Som rekryterare behöver man ha rätt verktyg för att kunna ge kandidater lika förutsättningar i en rekryteringsprocess. Och prata med sina kunder om just det. Fördomsfritt och mångfald är inte samma sak. Man kan inte ”rekrytera in” mångfald: det kallas för kvotering. Mångfald måste börja inifrån. En god början är att som rekryterare lyfta frågan initialt tillsammans med kunden för att se vad som krävs för att vara så inkluderande och öppen som möjligt i en rekryteringsprocess. Det ger fler kompetenser möjlighet att hitta in.

Ditt bästa tips för att bidra till en inkluderande arbetsmiljö och öka alla medarbetares känsla av tillhörighet?
– Att inse att våra olikheter också är våra styrkor. Att visa respekt i en arbetsintensiv miljö och agera med tydlighet och vänlighet då alla kan uppfatta saker på olika sätt.

Vill du veta mer? På TNG skriver vi löpande om mångfald och inkludering på arbetsplatsen och lyfter aktuella trender från branschen. Se utvalda lästips nedan. Tveka inte heller att kontakta oss om du är nyfiken på hur vår fördomsfria och datadrivna rekryteringsmetodik kan bidra till mångfald, innovation och lönsamhet på just ditt företag.

Så funkar fördomsfri rekrytering

Utvalda lästips! Mer om mångfald från TNG

Vad betyder egentligen ordet mångfald?
Ordet mångfald finns numera att läsa överallt. Alla företag med självaktning nämner ordet på sin hemsida. Men vad betyder det egentligen? Och hur tolkar vi på TNG begreppet?

Trend: Kulturell mångfald – Lost in Translation
Kulturell mångfald ökar innovationstakten och kreativiteten. Det gäller bara att undvika vanliga fallgropar. Lär dig mer här!

Trend: Kognitiv mångfald – oliktänkande ökar innovations- och beslutstakten
Kognitiv mångfald ökar innovation och lönsamhet. Därmed är det hög tid för chefer att utmana sina fördomar och rekrytera medarbetare som går mot strömmen!

Guide: Mångfaldsdata i rekrytering – vikten av att mäta mångfald
Vilken mångfaldsdata får man egentligen lov att samla in om jobbsökare och (framtida) medarbetare? Hur ska uppgifterna lagras? Och vad är bra KPI:er? Ta del av TNG:s heltäckande guide om mångfaldsdata i rekrytering!

TNG Unbiased Insights: Prenumerera på nyhetsbrev om fördomsfri rekrytering
Vill du ha de senaste trenderna inom HR, mångfald, inkluderande ledarskap och fördomsfri rekrytering direkt i din mejl? Då ska du prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev, TNG Unbiased Insights!

Rekommenderat för dig