TNG
Hannah Östebo fick jobb på Swedbank via TNG och fördomsfri rekrytering

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Fördomsfri rekrytering gav Hannah revansch

Rätt potential ledde till nytt jobb

Entusiastisk, driven – och med en sjukskrivning för utmattning i bagaget. För Hannah Östebo innebar TNG:s fördomsfria rekrytering inte bara en revansch mot arbetsmarknadens fördomar, utan också möjlighet att hitta en ny bransch att utvecklas inom.

Hannah Östebo var sjukskriven för utmattningssymptom och sugen på att börja jobba. Innan hon kom i kontakt med TNG hade hon varit på många intervjuer, men aldrig nämnt sin utmattning eller sin sjukskrivning.

– Jag ville inte att någon skulle se mig som svag, förklarar Hannah, för det är jag inte! Jag är driven och entreprenöriell, men det har också gjort mig rädd för att folk inte ska förstå hur en sådan som jag kan bli utbränd.

I samband med att Hannah deltog i ett rehabiliteringsprogram för unga på Arbetsförmedlingen såg hon TNG:s platsannons för ett jobb inom kundservice på Swedbank och sökte direkt.

Innovativt och motiverande

Att som allra första steg efter att ha sökt tjänsten få göra kompetensbaserade personlighetstester beskriver Hannah med ett ord: innovativt!

– Det var också roligt att få testresultaten på en gång – och ännu roligare att se hur väl de ringade in min personlighet! Bara det var som en slags bekräftelse som stärkte motivationen.

Redan innan den inledande telefonintervjun hade Hannah bestämt sig för att denna gång vara öppen om sin utmattning och sjukskrivning.

Jag orkade inte längre måla upp en falsk bild av mig och varför jag för stunden inte jobbade. Rekryteraren lade verkligen ingen som helst värdering i det. Tvärtom sade hon redan under intervjun att hon inte ville ringa upp om några dagar, hon ville att jag skulle gå vidare direkt!

Rekryterarna på TNG ingav stort förtroende redan på telefon men även vid själva mötet, så Hannah valde att öppna upp och berätta hela sin historia.

– Jag sade till dem att tror ni på mig nu även när jag är skör så får ni det tillbaka. För mig är det viktigt att bli sedd; då blommar jag! Och det är precis vad både TNG och Swedbank gjort, säger Hannah tacksamt.

Under den efterföljande intervjudagen på Swedbank fick hon svart på vitt att TNG:s devis ”fördomsfri rekrytering” med fokus på potential fungerade på riktigt. I kandidatgruppen mötte hon människor i alla åldrar, med olika bakgrunder och med olika livssituationer.

Hannah fick anställning på Swedbank

Hannahs potential var tydlig för både TNG och Swedbank och hon anställdes som konsult via TNG strax efter intervjuerna. Det dröjde sedan inte länge innan hon blev erbjuden en fast tjänst direkt på Swedbank, där hon från och med april kommer prata med kunder via bankens skriftliga kommunikation.

– Jag hoppas att fler företag anammar den här typen av rekrytering, med kompetensbaserade personlighetstester istället för CV-läsning i första urvalsskedet. Alla har fördomar men då gäller det att jobba hårt för att ta bort dem, säger Hannah.

– Till andra jobbsökande vill jag bara säga: våga berätta din historia! En bra rekryterare kommer inte avfärda dig utan ser istället till din potential.

Vill du söka jobb fördomsfritt och hitta din nya karriär via oss på TNG? Besök våra lediga jobb och hitta ditt nästa jobb!

Rekommenderat för dig