TNG
TNG ger dig 10 bevis på att långsamma rekryteringar skadar ditt företag

Långsamma rekryteringar skadar ditt företag

10 risker för företag med långsamma rekryteringar

Har du svårt att ro din rekrytering i hamn? Kanske kan det bero på hur snabb din rekryteringsprocess är. Här är 10 bevis på hur långsamma rekryteringar skadar ditt företag.

På TNG märker vi ett ökat glapp mellan hur svenska arbetsgivare tror att kandidatmarknaden ser ut just nu och hur den verkligen är. Där många chefer tror att de fortfarande kan välja och vraka ”som på den gamla goda tiden”. Liksom att kandidaterna ska vara tacksamma om de får chansen att jobba i just deras team.

Men kandidatbristen är ett faktum. Och konflikten blir särskilt uppenbar när kandidaterna, som vet sitt värde och hoppas på uppvaktning, istället förväntas vänta lydigt medan rekryteringsprocessen drar ut på tiden.

93 % av svenska jobbsökare tycker att rekryteringsprocesser ofta tar för lång tid.

Men vad blir konsekvensen av en långsam rekrytering och utdragen rekryteringsprocess i praktiken? Jo, en hel del visar det sig när vi kikar närmare på problemet.

Här är de vanligaste riskerna med långsamma rekryteringar:

1. Sämre slutkandidater

Stoppur. TNG uppmanar dig att skynda dig att rekrytera - vi hjälper dig!Segdragna rekryteringsprocesser innebär att dina toppkandidater hinner tappa intresset eller acceptera ett snabbare bud. Vilket innebär att du i slutändan kommer tvingas välja någon av de återstående, mindre attraktiva, kandidaterna. Låt säga att dessa personer sedan stannar ett par år. Då måste du addera den långsiktiga kostnaden för deras lägre prestationer till din totala rekryteringskostnad.

2. Förlust av talanger till konkurrenter

En långsam rekryteringsprocess kan leda till att din favoritkandidat istället accepterar ett erbjudande från en konkurrent. Och vi behöver knappast säga till dig att du vill undvika en situation där du via Linkedin ser hur din närmsta konkurrent gynnas av din långsamma rekrytering.

3. Skadar ditt företags rykte

En trög rekryteringsprocess med bristande återkoppling drar garanterat ner kandidatupplevelsen. Vilket bäddar för att kandidater väljer att tala illa om ditt företag i sociala medier, liksom med vänner och kollegor. Dessutom riskerar frustrerade kandidater att publicera negativa recensioner på exempelvis Glassdoor.com (som tillåter negativa kommenterar kopplade till långsamma rekryteringar), vilket kommer avskräcka andra som funderar på att söka sig till ditt företag.

4. Stress bland medarbetare

Befintliga medarbetare måste jobba hårdare när stolar i deras team står tomma. Stress och överarbetande kan resultera i fler misstag samt minskad kvalitet, innovation och produktivitet.

5. Högre lönekrav

pengar lönesamtal löneförhandling tipsJu längre tid en toppkandidat är ute på arbetsmarknaden, desto större är sannolikheten att de kommer kräva en högre lön, i takt med att alltfler företag börjar buda på dem. Om du däremot är snabb på att anställa dem kan du undvika att bli inblandad i en tävlingsinriktad budgivning.

6. Fler kandidatavhopp

När anställningsbesluten drar ut på tiden kommer dina bästa kandidater ha gott om tid på sig att fundera på om de verkligen vill jobba hos en arbetsgivare som inte återkopplat i tid. Något som ökar risken att de hoppar av processen, eller hinner få ett skarpt erbjudande från annat håll.

7. Kandidaterna söker andra jobb

Om du lämnar dina kandidater i ett svart hål utan återkoppling ger du dem mer tid att fortsätta söka andra jobb. Och i takt med att deras frustration ökar kommer också deras intresse för ditt företag att avta.

8. Färre som tackar ja

Många jobbsökare ser idag rekryteringsprocessen som en reflektion av hur väl företaget fungerar. Risken finns därmed att de ser er långsamma process som en indikation på hur snabbt resten av företaget fattar beslut. Den nedslående tanken kommer att göra det mer sannolikt att de i slutändan väljer att tacka nej till ditt erbjudande.

9. Risk för förhastade beslut

Ju mer processen drar ut på tiden, desto större är risken att du tillslut tar ett förhastat beslut – bara för att få slut på en frustrerande process. En sådan ”den här får väl duga”-inställning riskerar att leda till kostsamma felrekryteringar.

10. Slösar din egen tid och budget

Visst tar det tid att intervjua och hålla kontakten med kandidater. Men om de bästa kandidaterna i slutändan hoppar av till följd av en alltför långsam och illa skött process kommer du behöva starta om från ruta ett. Något som dramatiskt kommer öka dina rekryteringskostnader – och ta ännu mer av din dyrbara tid. En trist surdeg som du sluppit om du från början prioriterat rekryteringen.

Så –  dags att skrota alla långsamma rekryteringar! Du kommer inte att ångra dig. Saknar du tiden, verktygen eller resurserna? Kontakta oss på TNG! Vårt rekryteringsföretag hjälper dig gärna, eller kolla in våra rekryteringskurser för chefer och HR!

*Källa: TNG:s kandidatundersökning om jobbsökarens syn på fördomsfri rekrytering 2019

Huvudfoto av Михаил Павленко från Unsplash

Rekommenderat för dig