TNG
Ny rapport från McKinsey: Diversity Matters Even More - läs mer om rapporten hos rekryteringsföretaget TNG

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Ny rapport: Diversity Matters Even More

Fördelarna med mångfald är tydligare än någonsin

Jovisst låter det bra med representation. Men mångfald, jämlikhet och inkludering i arbetslivet handlar om mer än rättvisa. Det har McKinsey & Company ännu en gång rapporterat – och de ekonomiska vinsterna är tydligare än någonsin.

Diversity matters even more: The case for holistic impact - läs sammanfattningen på svenska hos TNG och få hjälp med mångfald i din rekrytering!

Precis som sina tidigare förlagor handlar McKinsey & Companys senaste rapport Diversity matters even more: The case for holistic impact om vikten av mångfald, jämlikhet och inkludering för näringslivet.

Baserat på den största datamängden hittills, från bland annat Sverige, kan man ännu en gång bevisa att företag med en mer diversifierad personalstyrka har fördel i affärslivet. Dessa företag är inte bara mer sannolika att leverera en högre vinstmarginal. De är också mer innovativa och har en starkare kundrelation än sina konkurrenter.

Kort sagt är bolag med mer mångfald bättre rustade för att möta de utmaningar och möjligheter som framtidens affärsvärld innebär.

In an increasingly complex and uncertain competitive landscape, diversity matters even more.

Lönsamt med representation i ledningen

Särskilt starkt är argumentet för fler kvinnor i ledningsgruppen. Desto högre representation av kvinnor i ledningen – och därmed jämnare könsfördelning – ju högre är sannolikheten att företaget presterar bättre än andra. Och i årets rapport är skillnaderna större än någonsin.

Dessutom är det mer sannolikt att ledningsgrupper med etnisk mångfald kan stoltsera med en lönsamhet över genomsnittet. Samtidigt har sannolikheten för motsvarande lönsamhet sjunkit för bolagen med sämst mångfald.

Som om detta inte vore nog visar årets data ett dokumenterat samband mellan hög mångfald i bolagens styrelse och deras lönsamhet.

Bild: Diversity Matters Even More / McKinsey & Company

Mångfald för sociala påverkan

Nytt för i år är även att Diversity Matters Even More förtydligar hur mångfald hänger ihop med företagens påverkan på miljö och social hållbarhet. Två faktorer som blivit särskilt intressanta i företagsvärlden efter EU:s nya hållbarhetsdirektiv CSRD. Och fynden är minst sagt slående.

Samtliga undersökta branscher visar en korrelation mellan både mångfald i ledning som styrelse och en högre andel positiva sociala och miljömässiga konsekvenser. Med andra ord finns det goda skäl att anlita en hållbarhetskonsult och vända rapporteringskraven till möjligheter.

Potential att attrahera fler talanger

Det räcker med en snabb titt på siffrorna från Diversity Matters Even More för att inse att det finns en enorm potential att arbeta för mer mångfald, jämställdhet och inkludering i arbetslivet. Förutom fina siffror på sista raden kan en mer diversifierad arbetsgrupp förbättra företagens chanser att attrahera rätt kompetens.

Bland annat visar Talent Insights 2023 från oss på TNG att en majoritet av svenska jobbsökare lockas av att arbeta med en mix av åldrar, kön, bakgrund och erfarenheter. Och enligt Allbrights rapport Trångsynt i toppen är kvinnor och etniska minoriteter i viktiga positioner inte bara förebilder för andra. Utan även en fräsch markör för moderniteten hos ett företag.

3 tips från TNG för att lyckas bättre med mångfald

  1. Satsa på fördomsfri rekrytering som objektivt mäter kompetens, potential och framtida arbetsprestation. Det ökar chansen att du hittar medarbetare och ledare som bidrar till mångfald, innovation och lönsamhet på ditt företag
  2. Rekrytera ledare med rätt kompetens för ett modernt och inkluderande ledarskap. Något som får diversifierade teammedlemmar och nya talanger att trivas och stanna.
  3. Börja tidigt och ta hjälp utifrån. På TNG Interim erbjuder vi allt från interima hållbarhetskonsulter, HR-experter och ekonomer som kan backa upp på heltid och deltid utifrån ditt behov.

Så, vill du också lyckas bättre med mångfald och jämställdhet vid rekrytering av nya medarbetare och ledare? Kontakta oss på TNG idag! Som specialister på fördomsfri rekrytering, interim och bemanning hjälper vi dig på vägen till en mer diversifierad och lönsam personalgrupp.

Så här kan vi hjälpa dig

Rekommenderat för dig