TNG
framtidskompetenser ekonomi TNG

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Fyra heta framtidskompetenser inom ekonomi

Har du koll?

En arbetsmarknad i snabb förändring, speciellt för dig som arbetar som ekonomiassistent. Hur kommer ditt jobb och karriär se ut om ett par år? Ganska annorlunda, pekar allt mot. För när teknikutvecklingen nu snabbt rusar framåt så breddas också ekonomirollen. TNG har tagit fram de framtidskompetenser inom ekonomi du ska fokusera på. 

Vi har identifierat fyra kompetenser som kommer bli allt mer eftertraktade bland företag som ska rekrytera ekonomer. Så för dig som funderar på hur du kan växa i din roll eller ta dig an nya utmaningar framöver kan det vara en god idé att satsa lite extra på att vässa just dessa skills!

1. Analytisk förmåga

Utvecklingen inom IT med alltmer automatisering genererar större mängder data än någonsin att hantera. Det ställer nya krav på ekonomers förmåga att analysera, hantera ny teknik samt optimera processer så att företaget får fram rätt data.

2. Proaktivt och strategiskt affärsstöd

Idag förväntar sig många företag att deras ekonomiavdelning ska göra mer än bara de traditionella ekonomisysslorna, oavsett om man jobbar som ekonomiassistent eller controller. Vanligtvis innebär detta ”mer” ett utökat affärstänk och en större förståelse för verksamheten som helhet, där ekonomiavdelningen förväntas fungera mer och mer som ett proaktivt och strategiskt affärsstöd.

3. Kommunikativ förmåga

Skärpta krav på ekonomiavdelningens delaktighet i verksamheten ökar även efterfrågan på ekonomer med god kommunikativ förmåga. Framtidens ekonomer förväntas att på ett pedagogiskt och rådgivande sätt kunna stödja verksamheten med ekonomiska analyser och underlag.

4. Juridisk kunskap och säkerhetstänk

När data blir allt mer tillgänglig ökar också risken att den blir förstörd eller hamnar i orätta händer. Ett faktum som bidrar till ett ständigt ökande IT-säkerhetstänk – och därmed skarpare krav på ekonomers juridiska kompetens och kunskap om rådande datalagar.

Ekonomiassistent och sugen på att vidareutbilda dig? Här kan du läsa mer om vilka möjligheter som finns och vad du bör tänka på!

Rekommenderat för dig