TNG
Lyckad säljrekrytering: Ahlsell samarbetar med TNG för rekrytering av säljpersonal som butikschefer, innesäljare, utesäljare och försäljningschefer

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Långsiktigt samarbete ger lyckad säljrekrytering för Ahlsell – gång på gång

Success story mellan Ahlsell och TNG

Med 240 butiker och tre centrallager är Ahlsell idag Nordens ledande distributör av installationsprodukter och verktyg för installatörer, byggbolag, fastighetsskötare, industri- och kraftbolag samt offentlig sektor. En position som kräver rätt mix av säljpersonal som butikschefer, innesäljare, utesäljare och försäljningschefer.

Emma Nilsson, HR Business Partner Ahlsell

Emma Nilsson, HR Business Partner Ahlsell

Ahlsell Sverige AB är en säljdriven organisation med butiker över hela landet och cirka 3 500 medarbetare. 2018 inledde de ett samarbete med TNG, specialister på fördomsfri rekrytering, som sedan dess hunnit hjälpa dem rekrytera en rad olika säljorienterade roller.

När man ska göra flera rekryteringar är det en fördel att kunna jobba nära varandra och ha en tät dialog. Det berättar Emma Nilsson, HR Business Partner för Region Syd och Väst.

– Rekrytering är en kommunikativ process mellan beställare och rekryteringsföretag. Ju fler rekryteringar vi gör tillsammans, desto mer växer TNG:s förståelse för vad vi på Ahlsell uppskattar och värdesätter. Det gör att vi inte behöver lägga ner lika mycket tid varje gång, eftersom grundstommen redan finns där. På så sätt kommer man hela tiden närmare och samarbetet blir mer fördjupat och långsiktigt.

Utmanar kring kravprofil

Niclas Dahlberg, regionchef för Ahlsell i Syd

Niclas Dahlberg, Regionchef Syd, Ahlsell

Att TNG arbetar enligt en datadriven, fördomsfri och kompetensbaserad rekryteringsmetodik märks redan vid framtagandet av kravprofilen, menar Emma:

– Ibland kan vi nog ha en ganska snäv bild av vilka som skulle passa för ett specifik roll. Där utmanar TNG ofta och tillför ett bredare perspektiv. Det tycker jag visar på ett mod som organisation. Att man inte bara fullt ut tar kunden på orden, utan vågar utmana kring att tänka i nya banor.

Här instämmer Niclas Dahlberg, regionchef för Ahlsell i Syd:

– TNG:s lyhördhet vid kravprofil och ett lite utmanande sätt att forma dessa till rätt underlag känns väldigt professionellt. Återkoppling och tempo i processen har medfört snabba säljrekryteringar med väldigt hög kvalitet.

Utöver det upplever Emma att TNG bidragit till en ökad medvetenhet och ansvarstagande inom organisationen när det kommer till frågor som inkludering och mångfald:

– Jag tror fördomsfri rekrytering bidrar till att man tänker ett steg längre när man tittar på vad man söker. Inte kopierar vad man tidigare haft, utan vågar reflektera kring vad som är framtiden. Det blir lite av ett ansvarstagande: ”Nu ska vi träffa TNG, hur har vi tänkt?”. Att vi värdesätter rekryterarens input och tar vara på den expertkompetens som vi får när vi köper en sådan här tjänst.

Rätt kandidat för jobbet

Engagemang, resultatfokus, vilja att utvecklas och kanske även att göra karriär hos dem internt. Så beskriver Niclas Dahlberg är några av de viktigaste parametrarna vid rekrytering av ny personal på Ahlsell.

–  Vi är ett stort bolag där det finns fina möjligheter att växa samt att hitta den plats man verkligen brinner för, berättar Niclas, som menar att de genom att samarbeta med TNG lyckas hitta kandidater som matchar just deras krav:

Kandidaterna håller toppklass. TNG har verkligen förstått vilka kärnvärden vi eftersöker och levererar därefter.

Utöver rätt säljkompetens upplever Emma även att presenterade kandidater inte alltid är de mest väntade:

– Vi tycker att vi får en intressant bredd och höjd på de sökande. Jag tror att cheferna ibland blir utmanade, då vissa kandidater som presenteras inte är vad de själva tänkt skulle vara rätt i säljrollen, men som sedan ofta visat ha allt det och mer som vi letat efter.

Samarbete mellan Ahlsell och TNG för lyckad säljrekrytering

Nära dialog med kandidater

Att som arbetsgivare kunna erbjuda framtida säljare en rättvis och transparent kandidatupplevelse blir idag en allt viktigare faktor för att långsiktigt bygga ett starkt employer brand.

– TNG har en oerhört professionaliserad process, där alla jag har haft att göra med har varit professionella och driftiga. Rekryteringsupplevelsen är smidig och snabb, vilket gör att våra sökande ofta är nöjda oavsett de får tjänsten eller inte, berättar Emma och fortsätter:

Kandidaterna upplever att de har haft en god dialog och att TNG varit närvarande hela tiden. Just den löpande återkopplingen och kontinuerliga kontakten är något vi som arbetsgivare inte har samma förutsättningar att sköta själva i den utsträckningen som TNG har och gör.

Att samarbetet är långsiktigt innebär också att TNG:s rekryterare kan och förstår organisationen, vilket Emma menar ger ett seriöst intryck mot kandidaterna då de direkt kan besvara kandidaternas frågor kring tjänsten och Ahlsell som arbetsgivare.

Värdeskapande verktygslåda

Emma berättar att de internt själva arbetar med kompetensbaserad rekrytering som går hand i hand med TNG:s arbetssätt. Tanken är att denna basprocess ska vara så enkel att använda att de kan fokusera på att hitta rätt värden även när de rekryterar själva. Men att de ser TNG som någon att kontakta när det rör sig om en lite mer krävande roll:

– När rekryteringen är av mer komplex natur eller chefen vill ha mer support, då kontaktar vi TNG. Det blir något värdeskapande som finns i verktygslådan, som vi kan plocka fram vid behov.

Emma skrattar och avslutar:

– Att jag rekommenderar TNG regelbundet har mycket att göra med människorna som jobbar där. Man lever sin värdegrund och är snabb och proffsig. Och det är saker jag värdesätter.

Foto samtliga bilder: Ahlsell Sverige AB

Rekrytera eller hyr säljare som levererar – snabbt och fördomsfritt.

På TNG har vi lång erfarenhet av rekrytering, bemanning och konsultuthyrning inom försäljning i hela Sverige. Nyligen har vi bland annat rekryterat roller som B2B-säljare, teknisk säljare, utesäljare, account manager, KAM, försäljningschef och fältsäljare.

Läs mer och kontakta oss idag!

Rekommenderat för dig