TNG
Rekrytera på potential - fem tips från TNG

5 tips för att rekrytera på potential

Vill du haka på trenden och rekrytera utifrån kandidatens potential snarare än cv-historik? Kul! Här kommer några tips om potential och fördomsfri rekrytering från oss på TNG.

Alla människor bär på potential. Oavsett vem vi är och vad vi gör idag, kan vi alla på sikt utvecklas till att göra mer. Därför är potential ett högst relevant begrepp inom rekrytering.

För om vi kan se förbi vad en kandidat har gjort tidigare och istället fokusera på vad personen kan åstadkomma framåt, kan vi också anställa ännu oupptäckta talanger. Talanger som andra arbetsgivare missar att uppvakta.

Här presenterar vi därför fem konkreta tips på hur du lyckas identifiera sökandes potential nästa gång du ska rekrytera!

5 tips för att hitta potential vid rekrytering

 1. Se bortom kandidatens cv

  Innan du fastnar i detaljer om kandidatens historik – blicka framåt! Sök efter förmågor som är multifunktionella och användbara i nya miljöer och arbetsroller.

 2. Testa alla sökande direkt

  Screeningtester såsom begåvningstester och personlighetstester har ett dokumenterat starkt samband med framtida arbetsprestation. Genom att testa alla kandidater innan du läser cv, ser du direkt vilka som har potential bortom formella meriter.

 3. Motivera mera

  Missa inte att undersöka kandidatens motivation för jobbet. Fundera på vad i ert anställningserbjudande som bör locka rätt kandidater samt vilka personliga drivkrafter som krävs för att långsiktigt trivas och prestera i tjänsten. Och ställ motivationsfrågor till kandidaterna!

 4. Titta inom organisationen

  Skapa en företagskultur som tillåter och främjar olika intressen och där medarbetare får chans att visa upp sidor utanför sin nuvarande roll. Många företag använder sig av ”Lunch and Learn”, där personal berättar om sin specialkompetens för kollegorna. Det kan handla om romersk historia, tågstationer eller produktion av örtmediciner. Du kommer garanterat att upptäcka nya sidor hos dina medarbetare, samtidigt som de får blomma upp!

 5. Anlita externa rekryterare

  Vi på TNG är vana att leta efter och hitta dolda egenskaper, förmågor och soft skills. Var bara tydlig från början med vad du behöver, så vet vi vad vi ska titta efter – och hur.

Läs även: Potential – det magiska ordet i rekrytering

Känner du att det här här med potential och fördomsfri rekrytering är svårt? Hör av dig till oss på TNG så kan vi hjälpa dig med hela eller delar av en rekrytering, hitta en lämplig konsult eller stötta med utbildning.

Lycka till!

TNG vinner avtal med Kammarkollegiet kring rekrytering

TNG – specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning

TNG är specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning. Med 15 års utvecklingsarbete, löpande forskning och praktisk erfarenhet i ryggen rekryterar vi idag fördomsfritt och kompetensbaserat. Allt för att hitta de allra bästa kandidaterna till våra kunder.

Framgångsreceptet ligger i vår unika, fördomsfria och datadrivna rekryteringsmetodik™ som opartiskt mäter kandidaters kompetens och förutspår framtida potential och arbetsprestation.

Det gör att vi kan erbjuda en modern helhetslösning inom fördomsfri rekrytering där vi sköter allt från datadrivna opartiska kompetensurval, arbetspsykologiska tester och anonymiserade ansökningar till inkluderande talent marketing, kandidatåterkoppling och kvalitetssäkring.

Se alla våra tjänster!