TNG
Gör som Annelie och ta tag i jobbsökandet och satsa på TNG

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Nytt jobb efter 55 år? Annelie fick fart på jobbsökandet

Berättelser från en TNG-konsult

Vad gör man efter att man passerat 55 och arbetat på samma arbetsplats i tio år? Söker nytt jobb förstås! Det var precis vad Annelie Ahlberg gjorde. Med stor entusiasm tog hon upp jobbsökandet för att hitta ett nytt drömjobb. Men det gick kanske inte fullt så smidigt som hon hade tänkt sig – tills TNG kom in i bilden.

Efter tio år som marknadsassistent på en stor bilfirma i Göteborg behövde Mölndalsbon Annelie Ahlberg hitta ett nytt jobb. Hon tvivlade aldrig på sin kompetens, men det var länge sedan hon befann sig i jobbsökarens position och mycket hade förändrats sedan hon senast letade jobb. Det första hon gjorde var att kontakta ett par rekryteringsföretag och lägga in sitt cv hos dem.

– Det kändes om jag drunknande bland mängden kandidater. Det var så anonymt och ingen såg mig och vad jag kunde bidra med på de här rekryteringsfirmorna. Kanske inte så konstigt, eftersom jag tillhör den åldersgrupp som många gånger har valt att arbeta och vara mamma, istället för att gå på högskola så att man har fina betyg att visa upp. Istället har vår grupp en värdefull mångårig arbetslivserfarenhet att erbjuda, säger Annelie Ahlberg.

Gör som Annelie, sök jobb fördomsfritt!

Utifrån kan det tyckas att Annelie har en brokig karriär. Hon har jobbat med allt från hemtjänst till överlåtelser av lägenheter inom HSB och administration hos en klädgrossist. Men det finns en tydlig röd tråd, nämligen hennes starka känsla för service. Bäst trivs hon i en miljö där det händer saker och där hon får hjälpa kollegor och underlätta för människor, se till att de har det bra. Annelie är en kreativ ”doer”.

Slipper bli bortsållad

Det var först när Annelie fokuserade sitt jobbsökande på TNG som det började röra på sig.

– TNG var väldigt annorlunda jämfört med de andra. De frågade inte efter min ålder eller så. Direkt när jag hade anmält intresse fick jag kompetens- och personlighetstester som var utformade efter den kompetens man behövde ha för tjänsten.

– Det var inte farligt att göra testet, men visst, lite läskigt och ovant var det. Framförallt var det roligt, för en del av testet var väldigt handfast och hängde ihop med de arbetsuppgifter man skulle få hos företaget. Till exempel att prioritera inkommande e-post och vidarebefordra till rätt personer, säger Annelie.

En tid efteråt träffade Annelie en rekryterare på TNG:s kontor i Göteborg. Hennes resultat på de arbetspsykologiska testerna passade väl överens med kravprofilen för tjänsten och därför kallades hon till intervju.

– TNG gör en helhetsbedömning utifrån både testerna och cv, det ger dem en tydligare bild om kompetensen hos personen som söker tjänsten. Det är väldigt bra jämfört med att man ska skicka personligt brev och ett foto. Då blir man lätt bortsållad.

Jobbsökandet krävde tålamod

Annelie berättar om hur jobbsökandet ledde henne till drömjobbet på TNG. Nu blev det faktiskt inte Annelie som fick den där tjänsten till slut. I samtalet med rekryteraren insåg hon att tjänsten inte passade henne helt och hon avstod från att gå vidare. Men det var inte tillbaka till ruta ett för det.

– Jag fick en så himla bra känsla för TNG. De har helt andra värderingar än många andra. Jag kände mig välkommen. TNG ser ens kvaliteter på ett ärligt sätt. Det gjorde att vi höll kontakten. Jag ringde själv emellanåt om det fanns någon lämplig annons, men även de hörde av sig. De fanns alltid där och det kändes aldrig pinsamt eller efterhängset att höra av sig.

Annelie gick på någon intervju till för en annan tjänst, men det var aldrig helt rätt. Hon höll humöret uppe, inte minst tack vare den regelbundna kontakten med TNG. Sen, en grå novemberdag, kom så samtalet från rekryteraren.

– Han sa ”nu har jag hittat ditt jobb”. Och det hade han. Så fort jag fick träffa företagets ekonomichef och HR-chef kände jag bara att ”ge mig det här jobbet nu”, det var så rätt, skrattar Annelie.

Som att bli beströdd med glitter

Annelie fick mycket riktigt jobbet. Hon arbetar idag som Office Manager på ett företag som är specialister på digitala lösningar för fastighetsbolag. TNG är hennes arbetsgivare eftersom hon är uthyrd som konsult. Annelie ser konsultrollen som en positiv möjlighet att få testa olika arbetsplatser och arbetsgivare. Hon trivs bättre än någonsin och ser det som ett helt nytt kapitel i arbetslivet.

– Jag gillar allt med jobbet, men det som sticker ut är den bra stämningen och att jag lär mig nya saker hela tiden. Det är hög kompetens i huset och det finns anställda i alla åldrar. Vi kompletterar vandra väldigt bra.

Annelie upplever att TNG gav henne precis den knuff hon behövde i jobbsökarresan. Hon fick upp farten när hon kom i kontakt med TNG.

– Att söka jobb var en så ovanlig situation för mig och det är lätt att känna sig vilsen många gånger. TNG hjälpte mig hela vägen inte minst med självförtroendet och självkänslan. Jag fick en knuff framåt av tanken på att här finns det folk som tycker jag är duktig och tror på mig. Det var som någon hade strött glitter på mig efter att ha varit hos TNG. Jag blev sedd och uppskattad! En härlig känsla att ha under jobbsökandet.

Vill du veta mer hur du kan få jobb via vårt bemanningsföretag som konsult? Gör en spontanansökan här eller sök våra lediga jobb!

Annelies tre råd för jobbsökare som funderar på att kontakta TNG

Var öppen för nya möjligheter

Att söka jobb hos TNG gav mig en mycket bättre känsla för min kompetens och vad jag kan. Har man som jag varit länge på en arbetsplats är det lätt att tänka lite för begränsat. Du kanske får veta att du skulle passa bra som teamleader fastän du inte själv har tänkt tanken. Det är häftigt.

Du behöver inte skriva något personligt brev

På TNG vill de inte ha ett personligt brev. Faktum är att de vill veta så lite som möjligt om dig i förväg. Testerna, en motivationstext vid ansökan och det personliga mötet ersätter brevet så att rekryteringen blir så fördomsfri som möjligt. De bryr sig inte om hur många katter du har, ditt namn eller om du är gift.

Gör det bara

Mitt sista råd är att ge dig hän, alltså våga ta kontakt. TNG vill verkligen hjälpa sina kandidater att hitta ett nytt jobb där de kommer till sin rätt, utifrån de möjligheter som finns. Jag fick ärlig respons och vägledning efter att vi hade träffats. Det fick mig att känna mig sedd och glad efter att ha varit där, trots att ingen tjänst passade direkt.

Är du också sugen på ett nytt jobb? Kika på våra lediga jobb!

Rekommenderat för dig