TNG
Kvinnlig arbetsgivare håller i kikare som symbol för sökandet efter talanger i rekrytering

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Lär dig hitta och rekrytera talanger

Talanger har inte en ålder eller ett kön

Är talang och framgång medfött? Eller något man kämpar för? Tja, synen på talang varierar. Men en sak är säker: som arbetsgivare vill du alltid hitta och anställa människor med hög potential. Så lär dig mäta talang och attrahera talanger – och lyckas i nästa rekrytering med våra tips från TNG!

Vad är en talang?

Inom rekrytering används ofta talanger som ett samlingsnamn för toppkandidater och kandidater med hög potential. Därmed kan vi både hitta talanger med en redan framgångsrik karriär bakom sig och människor i början av sitt arbetsliv med goda förutsättningar för att skapa extraordinära resultat.

Talang har alltså ingen ålder. Eller tillhör en viss yrkeskategori. Utan det viktiga är kandidatens (möjliga) prestation.

Läs även: De 4 vanligaste myterna om att vara överkvalificerad

Syns inte på utsidan

Rubiks kub - en symbol för problemlösning och andra talanger som är värdefulla i rekryteringEn stor utmaning inom rekrytering är att varken kompetens eller potential går att utläsa utifrån hur en kandidat ser ut.

Istället behöver vi ställa frågor om, testa och ta reda på fakta på hur kandidaten har presterat i liknande situationer förut. Liksom ta reda på vad som motiverar och får personen att blomstra.

Därför viktigt att se förbi detaljerna i det klassiska CV:t och leta efter förmågor som går att återanvända och håller över tid. Som exempelvis problemlösning, nyfikenhet, ansvarstagande och anpassningsbarhet.

Konsten att mäta talang och potential

Rekrytering är ingen exakt vetenskap. Men trots detta finns det metoder som är mer pricksäkra än andra när det kommer till att identifiera talanger. En av dessa metoder är fördomsfri rekrytering som opartiskt mäter kompetens, potential och framtida arbetsprestation.

Dessutom är metoden dubbeleggad. Dels för att den bjuder in människor med varierande bakgrunder – utan att stirra sig blind på yttre faktorer såsom utseende, kön, ålder eller härkomst. Det vill säga ger dig en bra plattform att hitta talanger förbi ankdammen där andra letar. Och dels är den effektiv på att bedöma det som faktiskt spelar roll och ligger till grund för framgång i arbetslivet.

Ytterligare en bonus med fördomsfri rekrytering är att den även attraherar talanger som söker efter schyssta och rättvisa arbetsgivare.

Talang sitter på ett café och väljer mellan olika arbetsgivares erbjudande

Gör dig attraktiv som arbetsgivare för talanger

Många som lyckats anställa talanger vittnar om mer effektiva medarbetare. Människor som fokuserar på kärnan och löser kundens problem snabbare. Som bidrar med nya idéer eller är snabba på att få saker gjorda.

Men talangerna kommer ofta med ett pris. Krav på att du ska leverera som arbetsgivare! Eftersom en medarbetare som är medveten om sitt värde förväntar sig att du bjuder tillbaka.

Vad en talang önskar varierar från person till person. Men du behöver ofta vara beredd att möta efterfrågan på nya utmaningar, stimulerande arbetsuppgifter, förmåner och en lönenivå som ligger i linje med vad personen presterar. Och det gäller att skapa attraktion redan i platsannonsen! Fokusera på ert employer brand och gör annonsen både inbjudande och fördomsfri för att attrahera olika typer av människor som förenas i intresset för er verksamhet.

Sist men inte minst bör du göra det lätt att söka. En talang är ofta eftertraktad och du behöver därför göra tröskeln för kontakt låg. Inte minst talanger i gruppen Millennials och Gen Z har höga förväntningar på att en ansökan ska gå fort och smidigt i mobilen.

Läs även: TNG Trainee – rekrytering till traineeprogram med kandidaten och ert varumärke i fokus

Sammanfattning: så rekryterar du talanger

  1. Se förbi detaljerna i kandidatens CV
  2. Leta efter förmågor som går att återanvända och håller över tid
  3. Rekrytera fördomsfritt och inkludera människor med olika bakgrunder
  4. Se över ditt erbjudande som arbetsgivare
  5. Ta hjälp av rekryterare från exempelvis TNG

Få hjälp att rekrytera

För många arbetsgivare kan det var en utmaning att få till allt på en gång. Och kanske är du en av dem som vill ha lite hjälp på traven?

Vi på TNG är specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning och hjälper dig gärna med både attraktion av talang och second opinion av slutkandidater, liksom ta ett helhetsansvar för att det blir en bra matchning med er organisation. Hör av dig till oss idag så ser vi till att hjälpa din verksamhet på bästa sätt!

Rekommenderat för dig