TNG
Claes bytte karriär tack vare ett nytt jobb via TNG. Läs mer om konsultjobbet här!

Lästid: 3 minuter

Jobbet som konsult öppnade dörren till Claes nya karriär

Konsultjobb blev drömjobbet

Har du någon gång funderat på att sluta på ditt jobb och byta karriär? Claes Muschkin är en av de modiga som gjorde allvar av tankarna. Efter många års arbete som postsorterare ändrade han helt yrkesbana. Han vågade ta språnget och fick ett konsultjobb inom sociala medier på sin drömarbetsplats.

Många upptäcker sin verkliga talang och passion en bit in i yrkeslivet. Men av alla som drömmer om en annan yrkesmässig framtid är det färre som vågar ta tag i drömmarna. Claes Muschkin i Stockholm är en av dem som vågade. Visserligen fick han lite hjälp på traven när avdelningen på Posten, där han jobbat i över 15 år, skulle flytta 50 mil bort till Småland. Men redan innan dess hade Claes funderat på sin framtid och var mentalt på väg därifrån. Flytten var sparken i baken som han behövde.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för sociala medier. Dels för att jag har varit ganska aktiv i sociala medier men också för att jag länge drev en egen blogg om fackliga frågor. Jag var fackligt aktiv i tio av åren på Posten och kan därför mycket i ämnet. Allt detta ledde till att jag sökte och kom in på en YH-utbildning för att utbilda mig till digital strateg, säger Claes.

Alla får samma chans

Jobba som konsult via TNG. Claes tipsar om hur han sökte och fick ett nytt konsultjobb inom sociala medier!Efter ett och ett halvt år var Claes klar med utbildningen. Och det var nu som han hamnade i limbo. Det blir allt vanligare att byta karriär mitt i livet och de flesta är överens om att det är en bra åtgärd för att hålla ett långt yrkesliv. Men alla som rekryterar har inte anpassat sina processer efter denna nya verklighet. Missuppfattningar som att alla talanger är unga människor eller att ”äldre” har för höga löneanspråk lever kvar än.

Claes fick erfara att han inte gick vidare i en del rekryteringar. Kanske var hans ålder en anledning i sig, men framförallt tror Claes att det berodde på kombinationen av ålder kopplat till den bristande arbetslivserfarenhet inom det område han ville jobba med.

Det är här som TNG kommer in i bilden. Att rekrytera fördomsfritt är TNG:s superkraft. Det innebär att ålder är oviktigt liksom till viss del även formell erfarenhet i CV:t. Det som räknas här är potential att prestera bra i tjänsten man söker. Till att börja med mäts detta i tester som de arbetssökande får göra innan ens första intervjutillfället.

Det jag tyckte stack ut med TNG är att alla får samma chans från start. Så fort jag hade skickat in en ansökan så kom de här testerna med ett svarsmail. Jag kände att det här var ett ställe där min brokiga bakgrund inte låg mig i fatet. Tvärtom var det ok.

 

Konsultjobb bra vid karriärbyte

Det visade sig att det fanns ett perfekt jobb för Claes i form av ett konsultjobb på Preems huvudkontor. Där arbetar han idag med kundservice i sociala medier, kundreklamationer och omvärldsbevakning. Claes trivs väldigt bra och beskriver Preem som sin drömarbetsplats. Att det blev just en konsulttjänst ser han som en fördel.

– Eftersom jag bytte karriär gjorde konsulttjänsten det lättare för mig att komma in på ett företag i en spännande bransch. Det ger mig bra arbetslivserfarenhet. Dessutom har jag ju inte bara fått in en fot på Preem, utan även på TNG. Oavsett hur framtiden ser ut så är det en klar fördel att få tillgång till två företag på en gång. Jag tror att de på TNG har lättare att hitta en ny och bra plats åt mig än vad jag kan göra på egen hand.

Kontakten med TNG, som ju är hans faktiska arbetsgivare, beskriver Claes som bra och regelbunden. Han har en konsultchef som han träffar med jämna mellanrum för att stämma av att allt går bra. Utöver det anordnas konsultträffar där man träffar andra konsulter och får information och tips.

– Jag känner att jag när som helst kan prata med min konsultchef om jag skulle ha någon fråga eller känner mig osäker på något. Det är en jättetillgång, säger Claes.

3 tips från Claes om hur du snabbt kommer in i konsultrollen

  1. Häng med på lunch så att du snabbt kommer in i gänget. Var inte rädd att själv ta initiativ.
  2. Läs på om företaget och ställ frågor så kommer du fortare in i jobbet. Som konsult förväntas du att snabbt bli varm i kläderna vilket gör att det är en hjälp att vara nyfiken.
  3. Ställ frågor även till konsultbolaget om företagskulturen på företaget du ska jobba hos. Då är du mer förberedd på vad som väntar.

 

Redo för ett karriärbyte? Bli konsult på TNG!

Rekommenderat för dig