TNG
Så rekryterade Sveriges yngsta planchef till Nynäshamns kommun.

Lästid: 5 minuter

Så rekryterades Sveriges yngsta planchef till Nynäshamns kommun

Nynäshamns kommun utmanar traditionell chefsrekrytering

TNG Lead är specialister inom chefsrekrytering och utmanar ständigt både kunder och kandidater för att hitta den perfekta matchningen. Rekryteringen av Fredrik Zelmerlöw, som numera kan titulera sig som Sveriges yngsta planchef, är ett utmärkt exempel på det. Här blev det jackpot när Nynäshamns kommun valde att utmana en traditionell kravprofil för en chefsroll. Allt utifrån TNGs kompetensbaserade och fördomsfria metodik.

När vi ringer upp Fredrik Zelmerlöw har det gått några månader sedan han tillträdde sin nya tjänst som planchef i Nynäshamns kommun. En roll som bland annat innebär att han är ansvarig för kommunens detaljplanering, kulturmiljöfrågor och naturmiljöfrågor.

Han är även personalansvarig för avdelningens tio medarbetare.

– Än så länge har det varit toppen. Jag trivs jättebra och ser fram att fortsätta lära känna och utveckla verksamheten än mer, säger han.

Fredrik beskriver sin nya tjänst som lite av en once-in-a-lifetime opportunity. Efter en snabb check i åldersstatistiken i branschen förstår man varför. Fredrik är ensam i Sverige om att ha en ledande befattning av det här slaget. De flesta blir inte chefer förrän i 40-årsåldern enligt statistik från Sveriges Arkitekter. Själv är han idag 28 år.

Chefsambitioner sedan tonåren

Därmed inte sagt att ambitionen att bli chef tidigt i karriären inte funnits där. För det har den. Redan när Fredrik som 14-åring praktiserade på Malmö stads gatukontor bestämde han sig för att det är inom samhällsplanering han vill jobba. Och att han ville bli chef. Innan 30.

Nynäshamns kommuns planarkitekter har möte.

Redan där och då stakade han ut en plan på hur han skulle lyckas. Med allt från vilken gymnasieskola han skulle välja till vilka övriga utbildningar han skulle satsa på. En plan han sedan hållit stenhårt fast vid – och som med facit i hand hittills varit lyckosam.

Gymnasievalet föll på S:t Petri skola i Malmö. Mycket på grund av deras utbyte med Holland, som klassas som bäst i världen på samhällsplanering. Därefter fortsatte studierna på SLU i Alnarp där Fredrik tog examen som landskapsarkitekt.

När han som 22-åring fick sitt första jobb som planarkitekt i Höganäs kommun, beskriver han det dock som att verkligheten hann i fatt honom vad gällde chefsambitionerna. Han förstod att målet att bli chef tidigt inte skulle bli helt enkelt i den bransch han valt.

Livet tog en ny vändning när TNG Lead hörde av sig

Fredrik blev kvar i Höganäs i fem år och jobbade bland annat med digitaliseringsfrågor – ett område som kommunen låg i framkant inom. Först sommaren 2021 hoppade han på en ny tjänst som planarkitekt i Österåkers kommun, norr om Stockholm.

Vad han då inte visste var att livet skulle ta ännu en spännande vändning bara ett halvår senare. Den 10 januari 2022 plingar det nämligen till i mejlkorgen och Fredrik öppnar ett mejl från en rekryterare på TNG Lead. Hon har hittat hans profil på Linkedin och berättar om en utlyst tjänst som planchef i Nynäshamns kommun.

– Jag blev lite chockad att ni hittade mig. Lite tagen på sängen. Men jag blev genast intresserad. Tjänsten kändes jättespännande då kommunen stod inför en digitaliseringsresa. Något jag jobbat mycket med under åren i Höganäs. Här skulle jag få vara med och påverka det arbetet och det lockade mig.

– Jag fastnade också för att de sökte en ung ledare med driv som vill ta nya steg i karriären. Men också av det flexibla arbetssättet och digitala ledarskapet. Många som arbetar på min enhet bor inte i Nynäshamn och arbetar därför mycket hemifrån. Detta medför nya utmaningar som den traditionella ledarrollen inte kanske vågat utmana tidigare vilket kräver att man som chef måste utgå ifrån ett modernt och tillit baserat ledarskap.

Nynäshamns kommun utmanar en traditionell kravprofil

Sagt och gjort. Fredrik mejlade tillbaka och fick kontakt med TNG Leads Daniel Johansson Falk, som var ansvarig rekryterare för den aktuella chefstjänsten. Efter att ha fått bra resultat på de inledande arbetspsykologiska testerna går han vidare till intervju med Daniel – som efterföljdes av flera samtal.
Totalt fanns ett 70-tal sökande till tjänsten men Fredrik fanns hela tiden ”top of mind” trots faktumet att han inte hade haft en formell chefsroll tidigare.

Nynäshamns kommun hade, efter dialog med TNG Lead, valt att våga utmana och ta bort det traditionella kravet om tidigare chefserfarenhet i platsannonsen. Istället skulle kandidaterna kompetens och potential vägas in och mätas genom objektiva screeningtester. Allt för att bredda kandidatutbudet och ge fler personer med rätt kompetens, potential och soft skills chans att söka tjänsten och komma på intervju.

I Fredriks fall vägdes till exempel hans erfarenhet som både tränare och sportchef på elitnivå inom innebandyn. Här hade han haft ansvar för ett 60-tal personer – både spelare och tränare – och därutöver genomgått flertalet ledarskapsutbildningar. Därtill lyftes hans stora driv fram. Liksom han motivation. Plus hans långa erfarenhet från branschen, forskningserfarenhet från Lunds universitet och det egna företaget som hållbarhetskonsult.

– Fredrik är ett tydligt exempel på att arbetsgivare som enbart stirrar sig blind på ett CV, och inte väger in kandidatens andra liknande erfarenheter samt potential och begåvning, riskerar att missa värdefull kompetens. Inte minst vid chefsrekrytering, konstaterar Daniel Johansson Falk.

Tydlig rekryteringsprocess hela vägen

Fredrik upplever rekryteringen via TNG Lead som snabb och effektiv och han uppskattade den täta kontakten med Daniel, som höll honom uppdaterad om vad som hände i processen. Efter flera intervjuer på plats i Nynäshamn med både HR, chef och teamet stod det klart. Fredrik erbjöds tjänsten och tackade ja. I slutet av mars tillträdde han sin nya roll.

De första månaderna på nya jobbet har naturligt varit intensiva och Fredrik har legat på allt annat än latsidan. Tre detaljplan har redan antagits (med avsikt att anta fyra till), budgeten har förbättrats och ligger nu på plussidan, en teambuildingdag på Utö har arrangerats och ett nytt arbetsmiljöprojekt har startats.
Fredrik har dessutom redan hunnit rekrytera ytterligare en arkitektresurs till avdelningen och planerar fler nyanställningar i höst. Dessutom väntar ett spännande digitaliseringsprojekt med fokus på digitala detaljplaner.

”Viktigt att våga utmana en kravprofil”

Fredrik trivs i sin nya roll och tycker att han som ung chef har mycket att bidra med. Han tycker att fler företag borde våga utmana kravprofilen när de söker både medarbetare och chefer.

– Jag tror att pandemin har förändrat hur vi som planarkitekter kommer att arbeta i framtiden. Detta påverkar givetvis relationen mellan medarbetare och chefer vilket också kräver att man ser utanför boxen när man rekryterar. Det behövs digitalt ledarskap och det är viktigt att kunna erbjuda flexibilitet till sina medarbetare och hitta nya sociala plattformar än kontoret, säger Fredrik och fortsätter:

– Mot bakgrund av att jag är så ung så tror jag att den processen går snabbare för mig att implementera än för äldre chefer som är mer trygga med det klassiska sättet att arbeta och leda sina medarbetare. Det gör att Nynäshamns kommun kommer sticka ut ur mängden beträffande arbetsmiljö och arbetsmetoder och ligga i framkant som framtidens arbetsplats. Något som leder till att vi kan rekrytera utifrån en mer utmanande kravprofil när vi söker nya medarbetare till vår enhet.

Foto: Nynäshamns kommun

Nyfiken på att veta mer om TNG Leads kompetensbaserade chefsrekrytering? Tveka inte att höra av dig till oss så berättar vi mer!

Kontakta oss idag!

Rekommenderat för dig