TNG
Rekryterar du inom ekonomi? Här är trenderna som påverkar hur framtidens ekonomiavdelning ser ut

5 trender som formar framtidens ekonomiavdelning

– så ska du tänka när du hyr eller rekryterar ekonomipersonal

 

Nu blåser förändringens vindar inom ekonomibranschen! I en snabbrörlig värld med en skenande teknikutveckling är det hög tid att utmana den traditionella synen på vad en ekonom är och bör kunna. Men hur ska du som rekryterar eller bemannar inom ekonomi tänka för att hitta de bästa medarbetarna – som även klarar morgondagens utmaningar? TNG blickar in i kristallkulan och ger tips och råd som hjälper dig bygga inför framtiden.

En sak är säker. Framtidens ekonom är betydligt mycket mer än bara en inåtvänd siffernisse. För i takt med att nya mjukvaror och appar på löpande band äntrar scenen och repetitiva uppgifter automatiseras finns det utrymme för ekonomer att utöka antalet strängar på sin lyra.

Men vilka kompetenser kommer egentligen behövas?

Här är några av trenderna du bör ha koll på när du hyr eller rekryterar ekonomer idag.

 1. Big Data sätter agendan
  Utvecklingen inom IT med alltmer automatisering genererar större mängder data att hantera. Något som ställer nya krav på ekonomers förmåga att göra analyser på hög nivå, hantera och styra tekniken samt optimera processer så att relevant data utvinns.

 2. Strategiskt affärsstöd
  Idag förväntar sig många företag att deras ekonomiavdelning ska göra mer än bara de traditionella ekonomisysslorna. Vanligtvis innebär detta ”mer” ett utökat affärstänk och en större förståelse för verksamheten som helhet, där ekonomiavdelningen förväntas fungera mer och mer som ett proaktivt och strategiskt affärsstöd.

 3. Kommunikativ förmåga
  Skärpta krav på ekonomiavdelningens delaktighet i verksamheten ökar även efterfrågan på ekonomer med god kommunikativ förmåga. Framtidens ekonomer förväntas att på ett pedagogiskt och rådgivande sätt kunna stödja verksamheten med ekonomiska analyser och underlag.

 4. Ökat säkerhetsfokus
  När data blir allt mer tillgänglig ökar också risken att den blir förstörd eller hamnar i orätta händer. Ett faktum som bidrar till ett ständigt ökande IT-säkerhetstänk – och därmed skarpare krav på ekonomers juridiska kompetens och kunskap om rådande datalagar.

 5. Matchning ersätter långsiktighet i nya gig-ekonomin
  Idag utgör ”gigarna” cirka 20 procent av arbetsstyrkan i Sverige. Och andelen lär växa. Med den växande gig-ekonomin ser vi också att allt fler ekonomer kan tänka sig kortare uppdrag, för att själva kunna styra sina arbetstider. Många ser fördelarna med att vara anställd som konsult hos ett bemanningsföretag, med tryggheten av kollektivavtal, försäkringar, pensionsavtal m.m. För dig som arbetsgivare ligger gig-ekonomins utmaning i våga ta in ”gigare” på viktiga funktioner, eftersom de kandidater som bäst matchar dina behov kanske inte alltid är ute efter en fast anställning.

Tips för en lyckad ekonomirekrytering!

 

Mät kompetensen. Tidigt i urvalsprocessen.


För att säkerställa att din ekonomiavdelning är framtidssäkrad bör du, utöver att enbart ta hänsyn till den traditionella kunskap som syns i ett CV, även titta på de andra aspekter av kompetens som är avgörande för hur väl kandidaten faktiskt kommer prestera hos er.

På TNG gör vi detta genom vårt Talent Score Card – en algoritm där vi objektivt kvantifierar alla kandidaters begåvning, personlighet, kunskap, erfarenhet och motivation. Bedömningen görs dels från resultatet från skräddarsydda arbetspsykologiska screeningtester, dels utifrån våra rekryterares bedömningar av kompetens. På så vis säkerställer vi att vi alltid väljer ut de personer vars kompetens och potential på bästa sätt matchar den aktuella tjänsten – både idag och imorgon. Och att ingen talang väljs bort på felaktiga och diskriminerande grunder.

Säkerställ att er process är fördomsfri


När ekonomiavdelningen börjar spela en allt viktigare roll i företagens verksamhet är det avgörande att den också kan spegla organisationen i stort. Därför är det viktigt att få in en bra mix med medarbetare med olika bakgrund, erfarenhet, åldrar och perspektiv. Något som forskning visar även främjar innovationsgraden – och på sikt även er lönsamhet. På TNG har vi under många utvecklat en process för rekrytering och bemanning som är objektiv och fördomsfri, i varje steg. Hur fördomsfri är er process? Se vår checklista här!

Matcha rätt från början


För att som konsult eller nyanställd snabbt komma in i arbetet på plats är det viktigt att man rekryterar eller bemannar utifrån de behov som man har här och nu. Genom att i början av processen göra en grundlig kompetensanalys säkerställer du att du rekryterar utifrån de faktiska behov ni har. Oavsett om det handlar om bemanning eller rekrytering. Hos oss på TNG ser vi hur detta dagligen leder till såväl bättre matchningar som ett högre engagemang hos våra konsulter. Effekten märks även i att 79 % av våra konsulter blir anställda hos våra kunder – helt i linje med vår vision om en hållbar arbetsmarknad.

Rekrytering och bemanning inom ekonomi och lön

På jakt efter nya medarbetare inom ekonomi?

TNG hjälper dig med rekrytering och bemanning av rätt specialister inom ekonomi och lön. Snabbt, kvalitetssäkrat, fördomsfritt och alltid i linje med era behov.

LÄS MER OCH KONTAKTA OSS HÄR!