TNG
jobba-som-ekonomiassistent-ekonomi-ekonom-yrke-tng

Lästid: 4 minuter

Yrkesguide: Det här gör en ekonomiassistent

allt du behöver veta om att jobba som ekonomiassistent

Hur är det att jobba som ekonomiassistent? Är det viktigt med massor av erfarenhet och vilken utbildning krävs? Hur mycket lön får en ekonomiassistent per månad? Är ekonomiassistent samma sak som ekonomiadministratör och redovisningsassistent? Och måste du vara bra på huvudräkning? TNG ger dig svar på frågorna så du kan veta om ekonomiassistent är ett jobb som du borde söka!

Visa mig alla lediga jobb inom ekonomi just nu!

Vad gör en ekonomiassistent?

Som ekonomiassistent arbetar du med administration av företagsekonomi, såsom fakturering, bokföring, skattefrågor, statistik och transaktioner. Beroende på företag kan du antingen assistera andra ekonomer på ekonomiavdelningen eller ansvara för egna uppgifter. En vanlig arbetsuppgift är att kontera och kontrollera fakturor, så kallad fakturahantering. Du kan även ansvara för delar av bokföringen såsom reskontra eller sköta den dagliga bokföringen av transaktioner och andra affärshändelser.

Arbetet kan också omfatta lönehantering såsom tidrapporter, reseräkningar och traktamente där det är viktigt att uträkningar blir korrekta och skatteregler efterföljs. På andra arbetsplatser kan du ha ansvar för att ta fram rapporter och skapa presentationer kring resultat, statistik och nyckeltal.

Som ekonomiassistent har du ofta kontakt med andra avdelningar och personer på företaget. I många fall har du även kontakt med kunder och leverantörer kring priser, betalningar och skattefrågor.

När du arbetar som ekonomiassistent lär du dig att förklara ekonomiska siffror och fakta för personer som ofta har låga kunskaper kring området, men också att argumentera för lösningar till chefer eller kollegor.

Många har bilden av att jobbet som ekonomiassistent bara handlar om siffror, dokument och administration, eller att arbetet skulle vara enformigt. Men många gånger är det din uppgift att lösa problem som uppstår genom att skaffa dig den informationen du behöver. Likt en detektiv får du gräva fram vad som blivit fel, kanske förklara för andra vad som hänt och hur det går att rätta till. Du blir den som har koll. Det är en av många anledningar till att många trivs som ekonomiassistent.

Lön som ekonomiassistent

Ingångslönen ligger på ca 23 000 kr/månad som utbildad gymnasieekonom, en högskoleekonom har en län på ca 28 000 kr/månad. Med specialisering och gedigen erfarenhet kan lönen ligga upp mot 35 000 kr/månad.

Läs även: 5 tips för högre lön

Ett yrke med många yrkestitlar

Jobbet kan också kallas för ekonomiadministratör, redovisningsassistent, orderadministratör, ordermottagare, fakturasupport, inköpsassistent, löneadministratör och generella titlar som ekonom och administratör.

Vilken erfarenhet och kunskaper behövs?

Alla jobb som ekonomiassistent kräver inte erfarenhet, och skillnaderna kan vara stora beroende på tjänstens nivå och företagets storlek. Med tidigare erfarenhet av bokföring, orderhantering, fakturering eller löner så är det ofta lättare att söka ett nytt jobb som ekonomiassistent, även om det ofta går bra att få jobb som nyexaminerad. Många företag efterfrågar därför antingen utbildning i företagsekonomi eller erfarenhet av liknande arbetsuppgifter. Säkrast är det med en eftergymnasial utbildning inom företagsekonomi, t ex som civilekonom, eller yrkesutbildning till ekonomiassistent.

Men något av de viktigaste som ekonomiassistent är datorkunskaper. Här du gärna får vara kunnig i affärssystem och program för löneutbetalningar och bokföring. Du bör vara duktig på Office-paketet och särskilt bevandrad i Excel. Även du som inte har jobbat i affärssystem förut kan komma långt genom att träna på beräkningar och formler i just Excel.

Grundläggande språkkunskaper i svenska och allmän arbetslivserfarenhet i Sverige kan också vara avgörande på många arbetsplatser. Detta eftersom bokföringstraditioner och skatteregler kan skilja en del mellan olika länder. Arbetar du på ett företag med kunder eller leverantörer utanför Sverige kan engelska och andra språk vara viktigare eller lika viktiga.

Läs även: Skriv ett CV som ger dig jobb (och ladda ner gratis CV-mall)

Vem passar som ekonomiassistent?

Du som gillar att skapa ordning och reda kommer att trivas som ekonomiassistent. Eftersom jobbet ofta innefattar problemlösning behöver du tycka om att stundvis gå ner i detaljer och leta reda på kärnan i problem. Att vara slarvig är sällan bra som ekonom, så du bör också vara en person som hellre dubbelkollar dina siffror än att hoppas på att allting ska lösa sig självt.

Eftersom ekonomiavdelningen är en stödfunktion på företaget behöver du ofta samarbeta med andra delar av organisationen, liksom kunder och leverantörer på telefon och mail. Det är därför viktigt att vara kommunikativ, ha lätt för att förklara ärenden för andra och söka efter tillfällen att samarbeta.

Något som också är viktigt är att du kan arbeta under sekretess och med stor integritet eftersom delar av ett företags ekonomi kan vara mycket känsligt att röja för utomstående. Det handlar om att ta ansvar och att arbeta strukturerat.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det?

Det finns många karriärvägar för en ekonomiassistent och vilka som är öppna för dig beror till viss del på din utbildningsbakgrund och erfarenheter hittills. Gillar du bokföring och har en eftergymnasial utbildning på området så kan du avancera till redovisningsekonom. Tycker du det är väldigt roligt med kundkontakt kan du söka dig vidare till exempelvis orderadministratör där kundkontakten är mer förekommande.

Men för många som väljer ekonomiassistent som yrke så handlar utvecklingen inte om att byta till ett annat ekonomijobb utan snarare att få utökade eller andra arbetsuppgifter. Det kan vara att byta från leverantörsreskontra till kundreskontra, eller att gå från att sköta löpande bokföring på ett litet företag till att bokföra på ett medelstort företag. För andra kan det handla om specialisering, att bli specialist inom betalningar och transaktioner i en stor organisation.

Ett bra sätt att vidareutvecklas kan vara att växla arbetsuppgifter, antingen på nuvarande arbetsplats eller att söka ett nytt jobb som ekonomiassistent.

Måste jag vara bra på huvudräkning?

Som ekonom och ekonomiassistent är siffror och kalkyler en mycket stor del av vardagen. Har du generellt svårt för siffror så kan jobbet bli väldigt besvärligt. Men det betyder inte att du måste vara en levande miniräknare för att lyckas!

Du behöver så klart behärska de fyra räknesätten och matematik på gymnasienivå. Men i ditt arbete har du självklart både Excel och miniräknare som avlastar i huvudräkningen, så att du kan lägga tid på att snarare bevaka siffrorna och dra slutsatser av uträkningarna.

Läs även: Därför testar vi dig när du söker jobb

Var hittar jag jobb som ekonomiassistent?

Gratulerar! Ekonomiassistent är ett vanligt utannonserat jobb som många olika branscher och företagstyper efterfrågar. Helt enkelt eftersom alla företag måste ha en fungerande ekonomi och bokföring. Vill du jobba för ett mindre företag så kan du behöva jobba lite hårdare för att hitta lediga jobb, eftersom de inte lika ofta annonseras öppet. Men jobb på de mellanstora och större bolagen är vanligen lätt att hitta via rekryteringsföretag eller bemanningsföretag såsom TNG.

Är du intresserad av ett jobb som ekonomiassistent eller liknande jobb inom ekonomi? Skicka oss din spontanansökan eller sök ett av våra lediga ekonomijobb fördomsfritt utan personligt brev idag!

lediga-jobb-tng-ekonomiassistent-ekonom-ekonomi

Checklista – är ekonomiassistent något för dig?

Stämmer det här på dig? Då har du perfekta förutsättningar för att jobba som ekonomiassistent! Jag:

  • …har mycket god datorvana och lätt för att lära nya system.
  • … tycker om att vara detektiven som löser krångliga problem.
  • … är noggrann, strukturerad och kommunikativ.
  • … är mycket bättre på Excel än de flesta andra i min omgivning.
  • …j obbar gärna med siffror varje dag.

PASSADE DET PÅ DIG? BRA! SÖK VÅRA LEDIGA JOBB INOM EKONOMI IDAG!

Rekommenderat för dig