TNG
Ta reda på vad en ingenjör gör och hur du söker jobb som ingenjör. Vi på TNG berättar även vad en civilingenjör tjänar per månad!

Lästid: 6 minuter

Yrkesguide: Det här gör en ingenjör och civilingenjör

Allt du behöver veta om ingenjörsjobb

Vad gör en ingenjör på sitt jobb? Vad är skillnaden mellan en civilingenjör och högskoleingenjör? Vilken erfarenhet krävs för att jobba som ingenjör och vilken utbildning är bäst? Vad tjänar en civilingenjör? Och måste du älska matte? TNG ger dig svar på frågorna så du kan veta om ingenjör och liknande tekniska jobb är något för dig.

Visa mig alla lediga teknik- och ingenjörsjobb! 

Vilka arbetsuppgifter har jag som ingenjör?

Som ingenjör kan du jobba med nästan vad som helst! Ja, det är faktiskt helt fantastiskt. Yrket och arbetsområdet engineering är brett och varierande.

Men visste du att ordet ”ingenjör” inte är någon skyddad yrkestitel i Sverige? Det innebär att olika jobb där det efterfrågas en ingenjör kan ställa helt olika krav. Så det är lite av en utmaning att beskriva en ingenjörs jobb.

Den gemensamma nämnaren som man ändå kan hitta mellan ingenjörsjobb i olika yrken, branscher och inriktningar är att alla arbetar med någon typ av teknik, och ofta teknisk utveckling.
En het bransch inom teknik just nu är cleanteach eller miljöteknik, där du kan jobba som miljöingenjör.

Som ingenjör i Sverige och internationellt kan du till exempel arbeta med att ta fram en ny produkt, arbeta vidare på en befintlig eller göra produktionen av en produkt mer strömlinjeformad. Det är därför också vanligt att du som ingenjör arbetar i olika projekt. En del kan vara korta, bara någon månad, men många kan sträcka sig över flera år.

Exempel på yrkesinriktningar för en ingenjör kan vara processingenjör, automationsingenjör, produktionstekniker och projektingenjör.

Processingenjörens arbetsuppgifter

Som processingenjör arbetar du ofta inom processindustri och på producerande företag med övergripande ansvar för produkt- och processförbättringar. Det kan vara att du ska ta fram instruktioner och utrustningsbehov inför och under tillverkning i en fabrik. Din uppgift kan också vara att följa produkterna genom tillverkningen, ofta på plats i fabriken, och löpande utreda produkt- och processrelaterade frågor.

Som processingenjör är ofta ditt huvudsakliga fokus att säkerställa en processutveckling med avseende på säkerhet och kvalitet för din slutkund. Arbetet som processingenjör innebär därför också att du ställs inför komplexa frågeställningar som kräver kreativ och strukturerad problemlösning.

Arbetsuppgifter som automationsingenjör

Automationsingenjör är det perfekta jobbet för dig som gillar robotar! Genom att programmera automatiseringar får du maskiner att samverka och ta över ofta manuella uppgifter från människor i exempelvis produktion. Därför kallas jobbet ibland även för robotingenjör eller styr- och reglertekniker.

Som robot- och automationsingenjör arbetar du med allt från driftsäkerhet och underhåll till förbättringsprojekt och analyser. Det kan innebära att utveckla och optimera en produktionsanläggnings automationssystem, det vill säga robotar och andra styrsystem. Ibland kan du arbeta på distans, om maskinerna och robotarna är uppkopplade på nätverk, och felsöka digitalt. Ofta har du även ett stort ansvar för säkerheten och den fysiska arbetsmiljön för människorna i produktionen.

Produktionstekniker jobbar med metodutveckling

Allt du behöver veta om ingenjörsjobbÄven du som väljer att jobba som produktionstekniker arbetar i producerande verksamheter. Här arbetar du med metodutveckling för att aktivt minska ledtider. Med metoder och begrepp som exempelvis lean production och six sigma driver du arbetet framåt. Det är ditt jobb att utföra tekniska och ekonomiska analyser, och via slutsatserna föreslå och driva på förändringar för en mer effektiv produktion.

Det är ett kvalitativt arbete, och det är viktigt att du kan se helheten i en produktionskedja. Därför kommer du som gillar att se förändring, skapa förbättringar och gillar processutveckling att trivas som produktionstekniker.

Det här gör en projektingenjör

Som projektingenjör arbetar du huvudsakligen med projektledning inom ett tekniskt område. Det kan handla om att utveckla tekniken inom en produktion, stötta driftpersonalen med tekniska frågeställningar eller se över förbättringar av en maskinpark. Det är en roll där du får frihet under ansvar och arbeta med olika uppgifter beroende på projekt.

Oftast är det är din uppgift som projektledare och projektingenjör att sköta leveransplanering, inköp, logistik och ekonomisk uppföljning. Du har samordningsansvar och kontakt med såväl kunder som eventuella underleverantörer samt driver och ansvarar för upphandlingar.

Skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör

Det finns flera skillnader mellan utbildningarna till civilingenjör och högskoleingenjör. Dels så är utbildningen till högskoleingenjör endast tre år på universitet eller högskola, jämfört med civilingenjörsutbildningen som är fem år. Dels så är högskoleingenjör i regel även mer en praktisk och yrkesinriktad utbildning. Eftersom en högskoleingenjörsutbildning är mer konkret, är det ofta en snabbare väg ut på arbetsmarknaden.

Utbildningen till civilingenjör är i sin tur mer teoretisk och öppnar därför upp till en karriär där du kan utveckla nya metoder och ta fram morgondagens teknik. Chanserna till att arbeta med forskning eller hamna i en ledande position anses också öka genom en civilingenjörsexamen. Så tycker du om att leda andra eller utforska nya möjligheter, snarare än använda befintliga metoder, så ska du överväga att läsa till civilingenjör.

För båda ingenjörsinriktningarna är arbetsmarknaden god – så se till att välja den utbildning som passar just dig bäst.

I sammanhanget kan det även vara bra att nämna att gymnasieingenjör kan vara en annan efterfrågad yrkeskategori. Här är vägen ännu kortare till jobb men då som tekniker, exempelvis produktionstekniker, drifttekniker och olika typer av operatörer. För att bli gymnasieingenjör väljer du Teknikprogrammet på gymnasiet och lägger därefter till ett fjärde påbyggnadsår så kallat T4.

Läs även: Skriv ett CV som ger dig jobb (och ladda ner gratis CV-mall)

Vilken erfarenhet och kunskaper behövs?

Idag är det en stor efterfrågan på ingenjörer inom många olika inriktningar, vilket även bidrar till att det är ganska lätt att få jobb som nyutexaminerad ingenjör. Många gymnasieingenjörer knyter kontakter med framtida arbetsgivare under praktikperioder i skolan, och för högskoleingenjörer och civilingenjörer finns det många lediga ingenjörsjobb som utannonseras. Har du en utbildning så anses arbetsmarknaden vara god.

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, finns det idag ganska många personer som arbetar i ett ingenjörsjobb utan att ha den formella utbildningen som ingenjör. Trots det verkar det svårt att få jobb som ingenjör utan relevant utbildning, i alla fall om man kikar på arbetsgivarnas jobbannonser. Med ett undantag – om du har arbetat i liknande tekniska yrken innan och besitter en expertis på området. I så fall anses din kunskap ofta likvärdig en högskoleexamen.

Utan vare sig teknisk erfarenhet och utbildning är det däremot väldigt svårt att få ett ingenjörsjobb. Så vill du jobba som ingenjör är en utbildning på högskola eller universitet att föredra. Två populära skolor är Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm men det viktigaste är inte var du studerar utan vad – att du väljer en inriktning som passar dina egna ambitioner.

Läs även: 5 tips för högre lön

Vem passar som ingenjör?

Många utvecklingsmöjligheter för dig som ingenjörFör att lyckas som civilingenjör med ansvar för att ta fram nya metoder, verktyg och system behöver du tycka det är kul att analysera och undersöka ett problem från olika vinklar. Kanske tyckte du redan som barn att det var kul att uppfinna saker, eller har på senare tid insett att du har fler konkreta idéer än andra? Då har du en god grund för att lyckas som ingenjör!

Ska du arbeta som projektör eller projektingenjör (och många andra ingenjörsjobb) så är dina sociala förmågor också viktiga. Att du naturligt tycker om att samarbeta, liksom ge service till andra – det kan vara kunder eller viktiga stake holders i dina projekt – är nycklar till att lyckas.

Läs även: Därför testar vi dig när du söker jobb

Generellt behöver du gilla teknik som ingenjör. Men utgå från ditt eget intresse – det kan vara teknik för förnyelsebar energi, artificiell intelligens (AI), robotar och styrsystem, byggteknik och massor av annat.

Måste jag älska matte som ingenjör?

Till att börja med – vi behöver definiera vad matematik är. Tänker du bara på de fyra räknesätten och ekvationer blir matte lätt enformigt och skulle arbetet endast innehålla beräkningar av det slaget skulle nog få välja ingenjör som yrkesbana.

Det är klart att en ingenjör arbetar med beräkningar (några har till och med jobbtiteln ”Beräknare”!), men det en ingenjör främst gör är att lösa problem. I likhet med vad matematik går ut på.

Ser man till vilka kurser och ämnen en ingenjörsstudent läser så förekommer det en del matematik även här. Mycket mer än i många andra utbildningar. Men matten är främst ett verktyg, ett delmoment bland flera, och totalt sett innehåller en högskoleexamen kanske 10–15% mattekurser.

Så nej, du behöver inte älska matte för att jobba som ingenjör. Men du behöver vara okej med att studera en del matte på vägen till din yrkesexamen.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det?

Som ingenjör kan du jobba inom många olika branscher och innehållet i arbetsuppgifterna kan variera en del beroende på arbetsplats. Det är därför lätt att få personliga utmaningar och utveckling genom att byta jobb – särskilt om du får möjlighet att arbeta i en helt annan bransch. Då får du bygga upp kunskap kring andra tekniska lösningar, system och metoder.

En del ingenjörer väljer också att arbeta som konsult, exempelvis på ett konsultbolag. Som ingenjörskonsult arbetar du ofta i projekt, mot olika uppdragsgivare under en längre eller begränsad tid. Detta ger ofta större utveckling på kort tid och du får besöka olika typer av verksamheter i samma anställning.

Många ingenjörer, och särskilt dig med en examen som civilingenjör, får under karriären möjlighet att ta steget till att bli chef eller ledare. För dig som tycker om att vägleda andra och använda din expertis till förmån för andra kan detta vara ett passande utvecklingssteg.

Var hittar jag lediga ingenjörsjobb?

Teknik- och ingenjörsjobb finns idag inom alla branscher och arbetsmarknaden för en utbildad ingenjör är god på nästan alla yrkesområden. Med en civilingenjörsexamen eller högskoleexamen blir valmöjligheterna fler men även gymnasieingenjörer är efterfrågade, främst inom tillverkade industrier för övervakning och drift inom produktionen.

TNG Tech rekryterar vi ständigt ingenjörer och tekniker inom tre områden – Engineering, Production och Supply Chain Management. Många av företagen vi rekryterar åt ligger i framkant – och hos oss kan du hitta alltifrån innovativa start ups till multinationella industrier.

Är du intresserad av ett jobb som ingenjör eller liknande jobb inom teknik? Skicka oss din spontanansökan eller sök ett av våra lediga ingenjörsjobb via TNG Tech vetenskapligt och utan personligt brev idag!

Hitta jobb som ingenjör via TNG Tech!

Checklista – är ingenjör ett jobb för dig?

  • Tycker att tekniska framsteg och utveckling är spännande.
  • Gillar att analysera och hitta lösningar på problem.
  • Studerar gärna några år innan jag börjar arbeta.
  • Uppskattar variation och vill ha ett yrke med många karriärmöjligheter.

PASSADE DET PÅ DIG? BRA! SÖK VÅRA LEDIGA INGENJÖRSJOBB IDAG!

Rekommenderat för dig