TNG
Vanja Tufvesson ny CTO för Tengai AB

5 snabba till Vanja Tufvesson – ny CTO för Tengai AB

Grundare för Pink Programming i ny roll

”När jag fick höra talas om en fördomsfri intervjurobot kändes det alldeles för spännande för att inte hoppa på tåget.”

Det säger Vanja Tufvesson, ny Chief Technology Officer på Tengai AB. Vanja är medgrundare till Pink Programming och blev i våras utsedd till årets kvinnliga grundare av DI Digitals läsare. Nu ser hon fram emot att ta produktutvecklingen av Tengai till nästa nivå.

Tengai Unbiased fördomsfri rekrytering

Intervjuroboten Tengai

För att möta behovet valde TNG nyligen att knoppa av verksamheten och bilda det separata bolaget Tengai AB. Detta för att fullt ut kunna fokusera på att utveckla och lansera en robot i Sverige (hösten 2019) och internationellt (2020). Som ett led i satsningen anställer nu Tengai AB Vanja Tufvesson som Chief Technology Officer.

Vill göra IT-branschen mer rättvis

Närmast kommer Vanja Tufvesson från e-hälso-startupen Engaging Care. Hon är även medgrundare till Pink Programming – ett programmerings-community som sedan starten för fyra år sedan har fått tusentals kvinnor att lära sig koda. Våren 2019 blev hon också vald till årets kvinnliga grundare på Di Digitals evenemang Female Founders i Stockholm.

– Jag har alltid varit intresserad av jämställdhetsfrågor och mångfald. Och på senare år har jag även börjat intressera mig för rekrytering, säger Vanja Tufvesson och fortsätter:

– Så när jag fick höra talas om en fördomsfri intervjurobot, den första i världen, kändes det alldeles för spännande för att inte hoppa på tåget. Att få bygga ett team och leda den tekniska utvecklingen av Tengai och dess mjukvara går hand i hand med mitt engagemang och passion att göra IT-branschen och världen mer rättvis och jämställd oavsett vilken bakgrund du har.

5 snabba till Tengais nya CTO

Vanja, vad fick dig att bli intresserad av Tengai?

– Jag är väldigt intresserad av de olika teknikerna som produkten bygger på. Som datorseende, röstigenkänning och framförallt NLP (Natural Language Processing). Att teknikerna sedan används inom ett område jag själv börjat intressera mig för på sistone, rekrytering, lockade såklart mitt intresse. Det pratas om att AI är att programmera in fördomar, men här kan vi visa att det tvärtom kan användas för att motverka fördomar.

– Dessutom har jag en stor passion för jämställdhet, mångfald och inkludering. Så syftet med en fördomsfri robot går helt klart i enlighet med mina egna värderingar! Att vara först i världen med en sån robot är såklart grymt coolt! Och sist men inte minst: start-ups och det höga tempot som kommer med startups – det älskar jag! Så det kändes som en perfekt match för mig helt enkelt!

Vad tror du att du kan bidra med i projektet? Vad tar du med dig sedan innan?

Vanja Tufvesson, ny CTO för Tengai AB– I min karriär som utvecklare och konsult har jag byggt upp en väldigt bred teknisk kunskap. Jag har jobbat inom många olika områden, i små och stora bolag, med en rad olika tekniker. Det är många olika parter involverade i Tengai, så här hoppas jag att min bredd kommer komma till nytta för att förstå helheten. Jag har intresse både för teknik, bolagsbyggande och teambuilding och hoppas att det kommer gynna Tengai i detta tidigare skede.

Dessutom tar jag med mig lärdomar dels från att starta och bygga upp Sveriges största nätverk för kvinnliga programmerare, Pink Programming. Och dels från att bygga mjukvara från grunden. Jag kommer precis ifrån e-hälso-startupen Engaging Care, där jag var den första backendutvecklaren. Tillsammans med mina kollegor byggde jag där en fungerande MVP (Minimum viable product) från scratch på mindre än 6 månader.

Hur ser du på utveckling av mångfalds- och inkluderingsmjukvara som en nyckel för rekryterare att ta bättre beslut?

– I många andra sammanhang är det naturligt att använda mjukvara som beslutstöd. När man sätter sin företagsstrategi tittar man till exempel på dataanalyser, som sedan ligger till grund för beslut. Med tanke på vad det idag går att åstadkomma med teknik är det egentligen helt otroligt att rekryteringsbranschen inte har fler verktyg som gör det enklare och mer effektivt för rekryterare att göra sitt jobb.

Du föreläser även om jämställdhet inom IT och hur vi kan sprida kunskap och öka mångfald inom branschen. Berätta mer!

– Endast 20 procent av alla programmerare i Sverige är kvinnor. Och endast en (!) procent av CTO:s på startups i Norden är kvinnor. Orsakerna till detta är flera. Till exempel anser många kvinnor att branschen är för grabbig och att de inte identifierar sig med den stereotypa utvecklaren.

Jag jobbar redan aktivt med att försöka förändra bilden av vem som kan programmera. Både genom att sprida kunskap om jämställdhetsfrågor och peppa fler att programmera. Oavsett ålder, kön eller bakgrund.

 

– Så jag hoppas nu att med hjälp av Tengai kunna påvisa att vi till och med kan använda teknik för att driva förändring. Det ser jag fram emot!

Vad är din vision? Var ser du Tengai om ett par år?

– I ett sånt här tidigt skede vore det nästan synd att begränsa sig av vart man kan föreställa sig att Tengai är om ett par år. Men jag tror att vi är världsledande på marknaden för sociala intervjurobotar, även om det kanske dykt upp en konkurrent. Tengai finns på flera språk och används runt om i världen, där hon hjälper rekryterare och chefer att se bortom sina fördomar under anställningsintervjun och rekrytera mer fördomsfritt.

– Dessutom har vi såklart byggt ett grymt bra team och ett bolag där det är riktigt roligt att jobba. Det är viktigt! Jag ser framför mig att det blir full fart framåt nu. Så med högt tempo och hårt arbete är det viktigt att vi alla har kul på vägen.

Rekommenderat för dig