TNG
Redo för en ny jobbutmaning i höst? Så kommer du igång med ditt jobbsökande.

Lästid: 2 minuter

Redo för en ny jobbutmaning i höst? Så gör du

3 enkla tips som kickstartar ditt jobbsökande

Tillbaka från semestern med känslan av att du är redo för en nystart? Ett nytt spännande jobb kan vara precis den förändring du behöver – och med enkla knep kan du snabbt komma igång med ditt jobbsökande. Här får du 3 snabba tips!

1. Uppdatera och vässa din LinkedIn-profil

Ett bra första steg mot en ny jobbutmaning är att fräscha upp din LinkedIn-profil. Se över texterna så att de ger en rättvis bild av din kompetens och dina personliga egenskaper. Uppdatera innehållet med eventuella nya erfarenheter, kurser, utbildningar du har gått. Tänk också på att ha med en tydlig förklaring av varje titel du haft med beskrivning av ansvarsområden och arbetsuppgifter, eftersom det kan variera stort mellan olika arbetsgivare. Viktigt också att du har med relevanta ord som beskriver din kompetens och vilka roller du kan tänka dig.

Tänk utifrån vad en potentiell arbetsgivare kan efterfråga i form av kompetenser och ta med de orden i din profil. Jobbar du inom ekonomi kan det till exempel vara bra att rada upp specifika program du behärskar. Ett hett tips är att gå igenom aktuella platsannonser inom din bransch och se vad som efterfrågas just nu.

Har du relevanta ord inom ditt yrke/bransch är större chansen att en potentiell arbetsgivare eller rekryterare får upp ditt namn i sina sökningar efter nya medarbetare.

2. Se över ditt CV

Se över ditt CV i jakten på en ny jobbutmaning.

Vi på TNG brukar dra paralleller mellan ett CV och en filmtrailer. Precis som i en filmtrailer ska ett CV ge en snabb sammanfattning och skapa intresse. I detta fall för dig och din kompetens. Det ska inte vara en roman.1–2 sidor räcker gott. Det viktigaste är att innehållet är relevant för rollen du söker. Därför är det alltid bra att anpassa ditt CV utifrån tjänsten samt företaget du söker jobb hos. Lyft fram de mest relevanta punkterna först. Utgå från platsannonsen och kraven som radas upp där.

Precis som i din LinkedIn-profil är det också bra att tydligt vid varje jobbtitel ha med en kort beskrivning av vad tjänsten inneburit och vilka ansvarsområden/arbetsuppgifter du haft.

En annan viktig del som tydligt ska framgå i ditt CV är vad du söker i din nästa jobbutmaning. Vad känns viktigt för dig på jobbet och vad ser du som ditt nästa steg i karriären exempelvis.

Läs även: 10 snabba men effektfulla CV-tips

3. Fundera noga igenom vad du söker för ny jobbutmaning

Vill du ta ytterligare ett steg upp i karriären? Är du nöjd där du står med nuvarande ansvarsområden? Eller vill du rentav ta ett kliv tillbaka? Söker du större flexibilitet på jobbet eller möjlighet att jobba mer hemma? Vill du fördjupa dig inom ett visst område eller få chans till utveckling, jobba inom en viss bransch?

Innan du startar resan mot en ny jobbutmaning är det bra att ta sig en ordentligt funderare och reflektera över vad du söker hos en ny arbetsgivare. När du väl har det klart för dig är det lättare att hitta både lediga jobb och vid jobbintervjuer kunna motivera dina val för en rekryterare eller arbetsgivare.

Fler lästips för dig som letar efter en ny jobbutmaning

På vår blogg finns ett helt avsnitt med relevant innehåll kring jobbsökande. Här är några smakprov!

Sök jobb fördomsfritt via oss på TNG

Alla har vi fördomar – det är mänskligt. Men på TNG har vi valt att utforma vår rekryteringsprocess så att du som jobbsökare inte ska drabbas av förutfattade meningar eller fördomar. Kika gärna på videon för att se hur vi hanterar din ansökan.

Nyfiken på vilka lediga jobb vi har just nu?

Till alla lediga jobb!

Rekommenderat för dig