TNG
TNG hjälpte Snälltåget med rekrytering

Att se bortom stereotyperna ger Snälltåget full fart framåt   

Success Story mellan Snälltåget och TNG

När huvudkontoret som Tomas Lindberg arbetade på flyttade utomlands befann sig han plötsligt i helt ny sits. Efter 32 år inom charterbranschen var det dags att ge sig ut på arbetsmarknaden för att leta nytt jobb. Och den verklighet han mötte var inte riktigt den han trodde.

I samband med att det stora charterbolagets huvudkontor skulle flytta till Danmark tackade Tomas Lindberg nej till att följa med. Det var dags för ett nytt kapitel efter tre decennier i charterbranschen där han de sista åren hade arbetat som HR Utland Manager med ansvar för alla utlandsanställda.

Med Trygghetsrådets hjälp blev Tomas uppdaterad på allt hur man skriver cv till hur man underhåller sitt nätverk. Under fem månader sökte han sen över 20 tjänster inom hotell-, rese- och upplevelsebranschen. Men ofta fick han ingen återkoppling alls. Kom det alls någon respons kunde det heta att han ”inte hade den kompetens som vi söker”.

– Jag tror nog att min kompetens var mer än tillräcklig för jobben som jag sökte. Men många företag stirrade sig blinda på min ålder istället för att titta på vad jag med min erfarenhet och potential kunde bidra med, berättar Tomas.

Snälltåget behöver rekrytera

Ungefär samtidigt behövde Snälltåget i Malmö utöka sin organisation med en helt ny tjänst i form av en platschef. Snälltåget ett expanderande företag med 500 000 passagerare årligen. De strävar efter att ge sina resenärer en trevligare resa till ett bättre pris och med en servicenivå utöver det vanliga. Och det i den gamla sortens tågvagnar som fått ny inredning och en mysig restaurangvagn där maten serveras på porslin.

Den nyinrättade tjänsten som platschef är en roll där man har ansvar för tågpersonalen. Det innebär allt från att förbättra kundservicen, driva fackliga förhandlingar, säkerhetsarbete och rekrytering till att leda, motivera och utveckla medarbetarna. Carl Adam Holmberg som är affärschef på Snälltåget berättar att de träffade några olika rekryteringsfirmor, men det var först när de träffade TNG som det kändes mitt i prick:

– Det var tydligt att TNG:s fokus låg på kompetens och inte person vilket även genomsyrar deras arbetsprocess som garanterar en fördomsfri rekrytering. Det är väldigt viktigt för oss. Till exempel så har vi idag anställda i åldersspannet 20 till 73 år. Jag har sett flera människor ”mitt i livet” blomma upp och bli en fantastisk tillgång för verksamheten – inte minst när de får lov att vara mer personliga i sin roll, säger Carl Adam Holmberg.

Läs mer: Checklista för att inte (råka) diskriminera vid rekrytering

En tänkbar match

Tomas hittade fram till Snälltågets platsannons där de sökte en nytänkande person med erfarenhet och tyngd inom resebranschen som hade varit ute på fältet själv.

– Det var ju mig de beskrev! TNG kände jag inte till sedan innan, men jag blev ännu mer intresserad när jag läste om deras kompetensbaserade och fördomsfria sätt att rekrytera. ”Äntligen”, tänkte jag samtidigt som jag undrade om de verkligen kunde leva upp till vad de lovade, säger Tomas.

Nu var det inte vilken tjänst som helst som Tomas sökte. Det rasade in ansökningar – över 100 stycken – och dessutom var de som sökte genomgående väldigt kvalificerade. Inledningsvis fick Tomas göra tester som byggs upp utifrån den kompetens som krävs för att prestera bra i den framtida tjänsten. Först därefter tittar TNG på cv och kallar till intervju. Det gör att TNG snabbt kan ringa in de mest intressanta kandidaterna utifrån kompetens och potential. De arbetspsykologiska testerna är en del i arbetet med att rekrytera fördomsfritt där kompetens sätts framför t.ex. ålder, bakgrund, utseende, intressen och namn.

I den hårda konkurrensen gick Tomas vidare steg för steg. Tack vare TNG:s digitala och transparenta tjänst Följ din ansökan fick han kontinuerliga uppdateringar om var han befann sig i processen och vad som skulle ske härnäst.

– För mig som arbetssökande var det avgörande att få löpande feedback om vad som hände. Ovissheten är klart värre än ett nej, säger Tomas, och fortsätter:

– Eftersom jag själv arbetat mycket med rekrytering noterade dessutom jag att det var ovanligt relevanta frågeställningar för tjänsten i testerna och i intervjuerna. Det var inte de där typiska frågorna som att beskriva sina dåliga sidor.

Läs mer: Mjuka kompetenser – hemligheten bakom en hållbar rekrytering

Rekrytering ombord på tåg

Lovisa intervjuade slutkandidater på Snälltåget

När det bara var några få kandidater kvar hade affärschefen Carl Adam Holmberg och TNG:s rekryterare Lovisa Wang Larsen ett sista kort kvar att spela ut. Slutkandidaterna fick i uppgift att själva göra en resa med Snälltåget och återkomma med sina iakttagelser.

– Det var en genialisk idé som kom från TNG. Vi kan beskriva vår verksamhet och vår kultur men att få se och uppleva den ur ett kundperspektiv ger en helt annan bild för kandidaterna. Det gav oss mycket att höra de sökande beskriva sin resa. Det skilde sig en hel del mellan kandidaterna så det var en viktig input i urvalet, säger Carl Adam Holmberg.

Det blev Tomas som fick tjänsten. 32 år i charterbranschen gjorde att denne servicespecialist inte kunde gå bet på det sista testet med att genomföra en resa med Snälltåget. Han började två veckor efter att han fick jobbet.

Carl Adam Holmberg igen:

– Det här blev en mycket lyckad rekrytering. Samarbetet med TNG var lyhört, effektivt och de gjorde även bra gallringar så att vi snabbt kunde hitta de riktigt intressanta kandidaterna. Jag fick en väldigt positiv bild av TNG och samarbetar gärna med dem igen om tillfälle uppstår i framtiden.

Tomas, med några månaders perspektiv, hur ser du tillbaka på den här rekryteringen?

– Jag är ganska säker på att jag inte skulle suttit här idag utan det arbetssätt som TNG använder sig av. De ska ha all heder av att de aktivt motverkar åldersdiskriminering, ja alla former av diskriminering. Plus att de visar stor respekt för den arbetssökande i form av den löpande återkopplingen om vad som händer. Jag rekommenderar dem till alla jag känner. Och det är det bästa betyget jag kan ge.

Hyr eller rekrytera personal med TNG – specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning

Vill du rekrytera fördomsfritt som Snälltåget?

På TNG utmanar vi gamla strukturer när vi rekryterar och bemannar, av en enda anledning – det gynnar din organisation och dina affärer. Det skapar också en hållbar arbetsmarknad där kompetens tas tillvara och bjuder in alla jobbsökare att känna sig inkluderande när de söker lediga jobb.

Vi har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro, samt rekryterar och bemannar på 40 andra orter runt om i Sverige. Till våra kompetensområden hör administration, kundservice, ekonomi, finans, HR, marknadsföring och försäljning. Vi har även nischade rekryteringsspecialister på TNG Tech, TNG IT Digital samt dotterbolaget Ada Digital.

SE ALLA VÅRA KOMPETENSOMRÅDEN HÄR!