TNG

Lediga jobb Umeå

Se alla lediga jobb
Boxar
  • Lista
  • Boxar
  • Bildvy

Umeå

Lediga Jobb i Umeå
Umeå är en tätort i Västerbotten med över 80 000 invånare. Umeå är beläget vid Umeälven, cirka 15 km från kusten. Umeå är en stad som stadigt växer och därför behöver fler som kan jobba i orten. Inom den offentliga sektorn är de största arbetsgivarna Umeå kommun, Västerbottens läns landsting och Umeå universitet som tillsammans har över 20 000 anställda. Inom den privata sektorn är den största arbetsgivaren Volvo lastvagnar med omkring 2 500 anställda, men det finns även andra etablerade företag inom främst skogs- och verkstadsindustrier. Umeås starka och uthålliga tillväxt från 1990-talet har främst skett inom den privata sektorn och leder ständigt till nya lediga jobb.

Umeå hade tidigt ett välutvecklat snabbt bredband, vilket många väletablerade och nya företag i IT-branschen dragit nytta av. Till exempel är Cyberphoto, en av nordens största leverantörer av fotoutrustning baserat i Umeå.

Förutom inom IT finns det många lediga jobb inom verkstadsindustrin där Umeåregionen har traditioner sedan mitten på 1900-talet och har utmärkt sig med stark produktutveckling. En avgörande faktor på senare år har varit tillgång på universitetsutbildad arbetskraft och kompetens.

Utbildning i Umeå
Umeå universitet ligger cirka 2 km från Umeå centrum, där ligger även universitetssjukhuset och lantbruksuniversitetet. Universitetet är Sveriges femte största universitet och erbjuder ett brett utbud av kurser och program. Umeå universitet invigdes 1965 och sedan dess har Umeås befolkning fördubblats. I dag utgör de inflyttade 54 procent av befolkningen.

På grund av den stora andelen universitetsstudenter som väljer att stanna i Umeå är en stor del av invånarna högutbildade, närmre 40% jämfört med sverigesnittet på cirka 30%. Detta speglas också av att det finns många växande företag inom mycket tekniska sektorer som bioteknik, medicin, informationsteknologi, miljö och energi. För dig som är utbildad inom något av dessa områden är Umeå ett bra ställe att söka jobb på.

Kulturstaden Umeå
Kulturlivet i Umeå utvecklades tidigt och har fokuserat både på eget kulturutövande och att locka gästspel till staden. De många fria teatergrupperna, sällskapen och festivalerna bidrar till att utveckla och stimulera intresset. Umeå utsågs till Europas kulturhuvudstad under 2014 och var därmed den nordligaste staden som någonsin utsetts.