TNG

Lediga jobb Umeå

Umeå

Tillbaka till lediga jobb

Rekommenderat för dig

Umeå

Lediga Jobb i Umeå
Umeå är en tätort i Västerbotten med över 80 000 invånare belägen vid Umeälven, cirka 15 km från kusten. Staden växer stadigt och efterfrågan på arbetskraft är därför hög. Inom den offentliga sektorn är de största arbetsgivarna Umeå kommun, Västerbottens läns landsting och Umeå universitet som tillsammans har över 20 000 anställda. Inom den privata sektorn är den största arbetsgivaren Volvo lastvagnar med omkring 2 500 anställda, men det finns även andra etablerade företag inom främst skogs- och verkstadsindustrier. Stadens starka och uthålliga tillväxt från 1990-talet har främst skett inom den privata sektorn och leder ständigt till nya lediga jobb.

Umeå hade tidigt ett välutvecklat snabbt bredband, vilket många väletablerade och nya företag i IT-branschen dragit nytta av. Till exempel är Cyberphoto, en av nordens största leverantörer av fotoutrustning baserat i staden.

Förutom inom IT finns det många lediga jobb inom verkstadsindustrin där Umeåregionen har traditioner sedan mitten på 1900-talet och har utmärkt sig med stark produktutveckling. En avgörande faktor på senare år har varit tillgång på universitetsutbildad arbetskraft och kompetens.

Utbildning
Umeå universitet ligger cirka 2 km från centrum, där ligger även universitetssjukhuset och lantbruksuniversitetet. Universitetet är Sveriges femte största universitet och erbjuder ett brett utbud av kurser och program. Universitetet stod färdigt 1965 och sedan dess har stadens befolkning fördubblats. I dag utgör de inflyttade 54 procent av befolkningen.

På grund av den stora andelen universitetsstudenter som väljer att stanna i staden är en många invånare högutbildade. Närmare bestämt 40% jämfört med sverigesnittet på cirka 30%. Detta yttrar sig även i att det finns många växande företag inom mycket tekniska sektorer som bioteknik, medicin, informationsteknologi, miljö och energi. För dig som är utbildad inom något av dessa områden är Umeå ett bra ställe att söka jobb på.

Kulturstaden Umeå
Kulturlivet i staden växte tidigt fram och har fokuserat både på eget kulturutövande och att locka gästspel till staden. De många fria teatergrupperna, sällskapen och festivalerna bidrar till att utveckla och stimulera intresset. Umeå utsågs till Europas kulturhuvudstad under 2014 och var därmed den nordligaste staden som någonsin utsetts.